Дуго је путер био мерило свих ствари. Данас је маргарин постао саставни део полица у хлађеним супермаркетима. Шта заврши на хлебу је ствар укуса. Али шта је здравије – путер или маргарин?

Разлика почиње у производњи: у принципу, за путер је потребно само кравље, овчије или козје млеко.
Ово се одваја на крему са високим садржајем масти и обрано млеко помоћу центрифуге. Умутити павлаку док се љуска масних куглица које садржи.
Ово узрокује да млечна маст изађе и скупи се у зрнца путера, која се умесе у мешавину путера.
Маргарин је, пак, производ биљног порекла. У основи се састоји од уља попут уљане репице, маслине, ланеног или сунцокретовог уља и воде.
Међутим, закон дозвољава до два одсто животињске масти. У овом случају, маргарин се не може прогласити веганским. Да би се обезбедило мешање уља и воде, додају се адитиви који се називају емулгатори. Затим добија свој укус и конзистентност кроз даље индустријске процесе.
Да ли је путер нездрав?
Засићене масне киселине се углавном налазе у животињским производима – оне чине око две трећине масти у путеру. Такође их производи само тело и испуњавају важне функције.
Они служе као преносиоци материја и веома су важни за наш нервни систем. Када се конзумирају храном, и даље се сматрају лошим мастима. Јер: ако се прекомерно конзумирају, могу повећати ниво ЛДЛ холестерола, а самим тим и ризик од кардиоваскуларних болести и дијабетеса.
Према Федералном центру за исхрану (БЗфЕ), они стога не би требало да чине више од десет одсто укупног енергетског уноса. Висок удео масти у путеру, с друге стране, много мање утиче на ниво холестерола у организму.
Маслац је богат вредним састојцима. То укључује витамине А, Д и Е, као и калијум, калцијум и фосфор.
Ово посебно важи за алпски путер, путер за пашњаке и маслац од планинских фармера, односно путер од крава које се све више хране пашњацима и другом зеленом крмом.
Ово повећава удео омега-3 масних киселина. Конзервирана зелена сточна храна (силажа) направљена од нпр. кукуруз и концентрована сточна храна, с друге стране, негативно утичу на садржај омега-3 масних киселина, пише здравствени магазин аок.де.
Да ли је маргарин нездрав?
Оно што разликује сва биљна уља је висок удео мононезасићених и полинезасићених масних киселина. Сматрају се добрим мастима јер могу да снизе ниво холестерола и важне су за апсорпцију витамина у телу.
Састав маргарина зависи од врсте уља које се користи. На пример, производи од лана и уљане репице имају већи удео полинезасићених омега-3 масних киселина. С друге стране, вероватније је да сунцокретово уље садржи омега-6 масне киселине. Тело не може самостално да производи полинезасићене масне киселине, па се морају уносити храном.
За разлику од путера, где се могу додати само со и бета-каротен, маргарин може да садржи и додатне витамине. По правилу, то су витамини А, Д, К и Е.
Неки производи су обогаћени биљним стеролима, односно природним састојцима појединачних биљних ћелија. Речено је да снижавају ниво холестерола. У овом случају, дејство маргарина се може упоредити са лековима, па постоји и ризик од нежељених ефеката.
Особе без високог холестерола зато треба да користе маргарин без овог адитива, а особе са повишеним холестеролом треба да се претходно консултују са лекаром.
Да би се добила својства налик путеру као што су укус и изглед, поред витамина потребно је додати и друге адитиве. Поред емулгатора, они често укључују ароме, желатин, скроб и конзервансе. Уља такође треба да се стврдну да би се постигла жељена конзистенција.
Овај хемијски процес може произвести трансмасне киселине. Као и засићене масне киселине, могу подићи ниво холестерола. Иако се ове трансмасне киселине могу наћи и у путеру, њихов удео је знатно мањи него у хидрогенизованим уљима.
Који је здравији?
И путер и маргарин имају своје предности и мане. Међутим, тренутне студије из САД сугеришу да је маргарин нешто бољи из нутритивне перспективе. Међутим, вештачке транс масти су у Америци забрањене у храни од 2018. године, па их тамошњи маргарин не садржи.
Делимично је измењена и производња у Немачкој, тако да транс масти више немају улогу у маргарину.
Уместо стврдњавања уља, мешају се са већ стврднутим уљима попут кокосовог или палминог уља. Када купујете маргарин, пазите да не садржи хидрогенизоване или делимично хидрогенизоване масти.
Иако овај процес чини маргарин здравијим, он је и штетнији за животну средину.
Преузмите андроид апликацију.