Ако волите слатко и не желите да претерујете, можда сте у потрази за најздравијим заменама за шећер које ће вам омогућити да уживате у малој посластици, али без скока шећера у крви.
Постоје неке алтернативе за шећер које ће вам помоћи да смањите унос шећера, а да притом не жртвујете сву ту слаткоћу коју волите.
Дијететичар и нутрициониста Ким Шапира, каже да шећер може бити део исхране, али у умереним количинама. Он препоручује да се не фокусирате на потпуно ограничавање шећера, већ да посматрате како то једете.
– Рођенданска торта за рођендан је увек добра идеја, већи проблем је када рођенданска торта постане свакодневна навика. Најбоље што можемо да урадимо је да у исхрану додамо више воћа и поврћа, влакана и ферментисане хране.
Одлучите се за природне заслађиваче као што су јаворов сируп и мед
– Ако тражите опцију да замените шећер, јаворов сируп, агава и мед би требало да буду на вашој листи, јер су често мање обрађени од шећера и садрже минерале у траговима, витамине и антиоксиданте – каже Шапира.
Такође они имају нижи гликемијски индекс у поређењу са рафинисаним шећером. Другим речима, ове замене могу изазвати спорије и стабилније повећање шећера у крви у поређењу са шећером.
Za zdraviji dom: Zašto je ponekad bolje preskočiti jutarnje nameštanje kreveta?
Преузмите андроид апликацију.