Почетна > Бизнис
Бизнис

Шта је уочио Илон Маск у вези са глобалном економијом?

Главни извршни директор „Тесле“, мултимилијардер Илон Маск, изјавио је да уочава сигнале да је глобална економија „прошла врхунац инфлације“ и да очекује благу рецесију која би могла да потраје 18 месеци.
Фото: Pixabay/ElasticComputeFarm

У обраћању на годишњој скупштини акционара компаније која производи електрична возила, Маск је рекао да ће „Теслини“ трошкови набавке сировина и компоненти бити у силазном тренду у наредних шест месеци, преноси „Блумберг“.

„Тај тренд је силазни, што сугерише да смо прошли врхунац инфлације. Мислим да ће инфлација убрзано пасти“ у неком тренутку у будућности, рекао је Маск у фабрици и „Теслином“ седишту Остину.

Централне банке су кренуле с агресивним пооштравањем политике због притиска инфлације на потрошаче и пословне резултате предузећа. У САД су потрошачке цене порасле 9,1 посто у јуну на годишњем нивоу, а званичници Федералних резерви кажу да раст цена тек треба да се успори. Наредни податак о инфлацији треба да буде објављен 10. августа.

„Имамо неку врсту увида у то у ком ће се правцу кретати цене с временом“, рекао је Маск, наводећи потребе „Тесле“ да купује сировине често месецима унапред пре почетка њиховог коришћења.

Према његовим речима, “занимљива ствар коју сада уочавамо јесте да цене већине сировина које улазе у “Теслину“ производњу – не све, али више од половине – имају тренд пада у периоду од шест месеци“.

Акције „Тесле“ су потонуле данас за 0,8 посто на 918,70 долара на берзи у Њујорку до 6:30 часова, пре почетка редовног трговања.

Мада „Тесла“ има глобални увид у цене инпута, Маск је упозорио да је прављење макроекономских прогноза „рецепт за катастрофу“, и поручио да су његови коментари такође „нагађање“ и „потпуна спекулација“, будући да би трендови могли да се промене.

Er Srbija: Plan je otvaranje letova za Havanu i Čikago

Преузмите андроид апликацију.