Волите пиринач и често га једете. Који чешће користите? Бели пиринач или смеђи пиринач? Да ли сте се икада запитали који је бољи за ваше здравље по својим својствима?
Која је разлика између белог и смеђег пиринча? И бели и смеђи пиринач почињу да расту као исто зрно, али онда бели пиринач пролази кроз процес рафинације који се назива „бисер“.
Током процеса зрно пролази кроз машину која га ваља и „бисере“, остављајући бела зрна.
Када пиринач прође кроз процес бисерирања, сматра се рафинираним зрном уместо целог зрна. Овај процес мења нутритивни профил пиринча, скраћују време кувања и продужавају рок трајања.
Једна шоља куваног белог пиринча садржи:
- 242 калорије
- 0,4 грама масти
- 53,2 грама угљених хидрата
- 0,6 грама влакана
- 4,4 грама протеина
Једна шоља куваног смеђег пиринча садржи:
- 126 калорија
- 1,8 грама масти
- 44 грама угљених хидрата
- 3,5 грама влакана
- 5 грама протеина
Шта је здравије?
Смеђи пиринач је здравији избор. Уопштено говорећи, цела храна је боља од рафинисане хране, а процес бисерног белог пиринча значи да више није цела зрна. Смеђи пиринач је бољи извор антиоксиданата, витамина Б, минерала, влакана и малих количина протеина.
Такође, избор је пожељан ако обраћате пажњу на килограме. Иако је смеђи пиринач више хранљивих састојака од белог, оба зрна могу бити део здраве исхране ако се једу умерено.
Размислите како неке врсте пиринча пристају одређеним јелима боље од других.
Преузмите андроид апликацију.