Почетна > Србија
Србија

Шта доноси предлог закона о заштити потрошача

Влада Србије данас је усвојила Предлог закона о заштити потрошача, а министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић каже да ће нова законска решења значајно допринети безбедној трговини и даљем јачању потрошачких права у нашој земљи, а тиме и економском развоју.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Како је саопштило Министарство, Матићева је рекла да се најважније новине у предлогу закона односе на увођење регистра „Не зови“, увођење обавеза трговца да сачини прорачун приликом пружања услуга, као и успостављање евиденције потрошачких спорова у судовима.

„Такође, предлог обухвата и даље усклађивање са прописима ЕУ у области туризма, затим, унапређење механизма вансудског решавања потрошачких спорова, као и прекршајне налоге за поједине прекршаје трговаца“, навела је Матић.

Министарка је подсетила да је 9. јуна ове године почела и реализација ИПА 2018 ЕУ пројекта „Јачање заштите потрошача у Србији као одговор на нове тржишне изазове“, који ће додатно обезбедити ефикасно спровођење заштите потрошача, као и усклађеност са правним тековинама ЕУ.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.