Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта да радите када се упали лампица „Check engine“?

Жута лампица за проверу мотора је само једна од многих лампица упозорења на инструмент табли, али је њена важност велика и ако је занемарите, може изазвати озбиљну штету на аутомобилу.
Фото: Pixabay/AutoPhotography
Шта радити када се укључи?

Требало би да видите симбол блока мотора само када покренете аутомобил када се сва светла упале. Ако се упали током вожње, схватите то веома озбиљно. Најбоље би било да што пре одете у сервис, где ће вам дијагностиковати аутомобил и открити разлог паљења лампице. Лампица „Check engine“ не указује на квар или проблем који би захтевао да одмах зауставите возило, слободно наставите вожњу, али што пре посетите сервисни центар. Међутим, у комбинацији са паљењем ове лампе може се десити да аутомобил уђе у тзв. „Safe mood“ режим рада са смањеном снагом и брзином како би се спречило оштећење погонске јединице. У том случају, одмах идите у сервисни центар, јер уопште није пријатно возити аутомобил са минималном снагом.

Светло не светли већ трепери, шта је то?

За разлику од ситуације када лампица стално светли, трептање симбола „Check engine““ означава озбиљнији проблем који може значити могућност непосредне опасности по мотор. Ово је знак да одмах треба да одете у сервис, а препоручује се да аутомобил возите што је могуће нежније, иако није ушао у режим рада „Безбедан режим”.

Који су најчешћи разлози да се лампица за проверу мотора упали?

Ова лампица се може упалити из разних разлога и често је случај да то није озбиљан проблем који би захтевао скупе поправке. Може указивати на проблеме са многим деловима мотора, усисним и издувним системом, као што су усисни вентил, сензор протока ваздуха, ламбда сонда… Често су разлози за његово паљење попуцале цеви на усису и издуву мотора. Да бисте сазнали тачан разлог паљења лампице, потребно је аутомобил прикључити на дијагностички уређај, који ће у већини случајева одмах открити узрок упозорења.

Како се врши дијагностика мотора?

Цео процес траје мање од пола сата и већина служби ће то урадити одмах, без потребе за посебним термином. Можете сами да урадите дијагностику мотора ако имате свој уређај. Лако су доступни у слободној продаји, али при куповини морате пазити да изаберете модел који је компатибилан са вашим аутомобилом.

Може ли се светло једноставно угасити?

Светло се може угасити помоћу ОБД2 дијагностике, а „мајстори из суседне гараже“ често покушавају да реше проблем на овај начин када им није сасвим јасан разлог паљења. Често то раде на захтев самих власника возила, које светлост једноставно нервира. И заиста, у неким ретким случајевима, лампа се може упалити без правог разлога и након што је искључи, неће се поново укључити.

Hrana na putovanju: Kuvana nikako, poželjni tost, šunka i sok od paradajza 

 

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке