Џемови и мармеладе су слатки начин за почетак дана, намазани на кришке хлеба или на палачинкама су одлична посластица. Али може се десити да када отворите теглу, горко се изненадите и видите буђ.
Зашто се буђ појављује чак и ако сте пазили да добро затворите теглу и држите је у фрижидеру, баш као што је назначено на паковању?
И пре свега, како се понашати у случају појаве буђи на производу?
Уопштено говорећи, буђ је симптом лошег складиштења одређених намирница. То важи и за џемове и мармеладе, на којима се у контакту са ваздухом могу развити опасне плесни.
Пре свега, морате разликовати домаће џемове (подложније кварењу и продору буђи) од џемова индустријски произведених.
Куповни су обично сигурнији јер тегле пролазе кроз тешке процедуре стерилизације, а припрема такође подлеже вишеструким проверама у току производног ланца.
Али чак и индустријски џем може развити буђ ако се неправилно складишти или остави отворен предуго.
Буђ се ствара када је џем у контакту са ваздухом: то се дешава ако тегла није добро затворена или ако је била отворена предуго, чак и ако је била у фрижидеру.
Није случајно да се на паковању производа може прочитати натпис „потрошити у року од неколико дана након отварања“.
Нападу буђи су подложнији производи без шећера или са мало додатог шећера: шећер, поред заслађивања, служи и за боље очување плода, а самим тим и за отклањање опасности од плесни.
Ако приметите белу патину (или мале беле тачке) на површини џема, нажалост морате да баците целу теглу: нема могућности да вратите производ који не излаже ваше здравље опасности.
Пазите на оне који тврде да је довољно чистом кашиком уклонити површинску патину и појести производ испод: сав џем је сада угрожен и треба га бацити.
Преузмите андроид апликацију.