Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта да једемо у српским кафанама, а да се не гојимо

Маме нас кафане, баште кафића, друштво, вино, специјалитети… А као додатак томе, често нас мучи и осећај кривице да смо заиста неумерени када је у питању храна омиљеног ресторана.
Фото: Pexels/Jo Kassis

Наравно, са претеривањем иду и килограми.

Искрено, ко може тако лако да одоли телетини испод сача, сарми, мешаном месу или ћевапима са луком и кајмаком?

Зато смо питали нутриционисту Тамару Јеринић како и шта да једемо у српским кафанама, а да се не гојимо.

„Најсигурнији избор је месо са роштиља, само уместо помфрита као прилог изаберите гриловано поврће. Такође, ћевапе тражите од чистог јунећег меса, поједите их без сомуна и без кајмака“, саветује Тамара.

Такође, она је телетину испод сача навела као супер избор: „То је одлично јело и с обзиром да ћете уз њу добити мало кромпира, наравно да ћете је јести без хлеба. Поједите слободно и оно мало кајмака што додају, а месо очистите од видљивих масноћа ако их има, али не заборавите свежу салатау ни уз овај ни уз остале оброке“, каже она.

Што се тиче традиционалних српских јела, Тамара сматра да треба бити опрезан. „Јела у српским кафанама попут мућкалице или гулаша нису најадекватније припремљена како због избора масноћа које се користе, тако избог запршки.

Пажљиво изаберите прилог, искључите додатно тесто уз оброк, наручите порцију салате од свежег поврћа, а за пиће изаберите воду и слободно поједите своје омиљено јело“, објашњава.

Ипак, ако и понекад и догоди да се скроз опустимо и не поведемо рачина, Тамара каже да се нећемо угојити.

„Свакако, ако неки овакав оброк поједемо једном у две недеље, а други оброци у току дана су правилно избалансирани сигурно се нећемо угојити.

Оно што би треба да се трудите да избегавате јесте похована, пржена храна, калорични додаци и сосеви. А циљ је знати уживати у храни и враћати се увек лако добрим навикама“, закључила је.

Testenina nije zabranjena ako ste na dijeti, trik je u izboru prave

Преузмите андроид апликацију.