Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта ће се догодити ако сваког јутра једете киви?

Ако једете киви свакога јутра, према неким истраживањима, можете да спречите стварање крвних угрушака и ниво триглицерида у крви за чак 15 одсто, чиме се спречава накупљање плака на зидовима артерија и чува здравље срца и крвних судова.
Фото: Pexels/Dmitry Demidov

Ако волите да једете киви, имамо лепе вести за вас. Свакодневно конзумирање овог воћа носи неколико здравствених предности.

Препун је антиоксиданаса

Плодови кивија сматрају се супервоћем – препуни су антиоксиданаса, витамина Ц, калијума, фолата, полифенола (фенолне киселине) и влакана, те су добар извор витамина Е.

Киви уз то побољшава пробаву неколико уобичајених протеина из хране, укључујући тешко сварљиве протеине казеин/натријум казеинат (млечни протеин) и протеин говеђих мишића, а за то је најзаслужнија његова главна компонента – актинидин, ензим који разграђује протеине у аминокиселине.

Добар и за пробаву

Киви такође ублажава затвор. Иако многи знају за добробити кивија као воћа, превладава мишљење да су његове моћи као природног помагача система за варење често занемарене.

Уз све то, киви има способност спречавања оштећења ДНК, а познато је да је оксидативни стрес са својим последицама на ДНК ризични фактор за рак дебелог црева.

Namirnice koje čiste pluća od nikotina

Преузмите андроид апликацију.