Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта ће да се догоди у организму ако престанете да једете бели хлеб

Хлеб је многима омиљена намирница без које не могу замислити оброк. Али исто тако, та бомба угљених хидрата долази у пуно различитих облика, од којих су неки штетни за наше тело и линију, док други заслужују само речи хвале. Ево шта ће се догодити с вашим телом ако из исхране у потпуности избаците бели хлеб.
Фото: Pexels/Cats coming
Изгубићете килограме узроковане водом

Хлеб је пун угљених хидрата, а њихово нагло избацивање из режима исхране на вашем се телу примјећује готово моментално, и то у облику губитка килограма. Ипак није реч о инстант мршављењу, већ о губитку воде која се накупља у телу.

Тело складишти угљене хидрате у облику гликогена, млечне киселине која сакупља воду. Сваки грам угљених хидрата задржан у телу у њему задржава и веже три до четири пута више воде од своје тежине.

Нећете више стално бити гладни

Прерађени угљени хидрати, каквих је пун бели хлеб, у вашем организму узрокују нагли пораст и скок шећера у крви, који потом врло брзо пада. Ове луде промене мозгу шаљу нејасне сигнале који повећавају осећај глади и жудњу за храном, због чега се гојимо.

Хлеб је је пун угљених хидрата, а нагло избацивање истих из навика у исхрани на вашем се телу примећује готово моментално и то у облику губитка килограма.

Ипак то не значи да из исхране морате у потпуности да избаците хлеб, већ да празне калорије и бели хлеб замените оним направљеним од целих житарица, које регулишу и балансирају шећер у крви.

Енергија ће вам порасти, а пробава ће се побољшати

За разлику од интегралног или црног, бели хлеб не садржи влакна која су преко потребна за нормалан рад црева и пробаве. Таква храна узрокује затвор и проблеме с пробавом.

Након што избаците бели хлеб из менија и у свакодневну исхрану уврстите целе житарице, пробава започиње нормалан и олакшан рад.

Исто тако, угљени хидрати су храна и гориво за мозак. Ако је оно квалитетно, мозак ради нормално, без сметњи, али ако храна за мозак није здрава, тело реагује негативно па се појављује осећај малаксалости и умора.

Šta kažu psiholozi: Zašto neka deca ne vole da se maze ili da pokazuju nežnost?

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке