Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта боре на лицу покушавају да вам кажу

Шта фине линије, односно боре, на вашем лицу говоре о здрављу? Па, заправо веома много. Ево шта све може да се дешава испод коже, а да тога нисте ни свесни.
Фото: Pexels/Yan Krukau
Већи ризик од срчаних болести

Дубоке боре на челу могу бити рани показатељ атеросклерозе која може довести до срчаних болести, према новој студији. Научници који су пратили више од 3.000 здравих одраслих особа старости од 32 до 62 године током 20 година открили су да људи са дубоким борама на челу имају десет пута већу шансу да умру од срчаних болести него људи без бора.Зашто је то тако? И боре на челу и атеросклероза су повезане са стресом, рекли су истраживачи. Научници су такође приметили да су крвни судови на челу финији него у другим деловима тела, тако да могу јасније да одражавају накупљање плака који изазива атеросклерозу у артеријама.

Можда имате и висок крвни притисак

Жене које су изгледале млађе од својих година обично имају мање опуштено лице и нижи крвни притисак, резултат је истраживања из 2013. године.То је вероватно комбинација две ствари: жене млађег изгледа имају здравији васкуларни систем и штите своју кожу, каже дерматолог Омер Ибрахим.

Не водите здрав начин живота

Боре на вашем лицу такође могу бити показатељ да уопште не живите здрав живот. Истраживања су показала да људи са борама чешће се упуштају у високоризичне активности као што су лоша исхрана, недовољно вежбање и лоша заштита од сунца.

Кости су вам слабије

Боре на лицу могу да предвиде ризик од остеопорозе. Истраживачи са Универзитета Јејл проучавали су боре на лицу и врату и густину костију 114 жена од 40 и 50 година.

„Открили смо да је продубљивање бора на кожи повезано са мањом густином костију”, написала је Лубна Пал, ванредни професор на Медицинском факултету Јејла.

Наиме, и кожа и кости зависе од колагена, протеина чија производња опада са годинама. Нижи нивои колагена могу бити и генетски и резултат фактора животног стила.

Можда сте под повећаним ризиком од рака коже

„Људи увек мисле да ако не виде флеке, онда нису ни у каквом ризику од болести”, каже дерматолог Ди Ана Гласер.

Али, фине боре на образима могу да укажу на повећан ризик од рака коже. Студије су показале да људи добијају боре на левој страни лица јер су били изложени ултраљубичастим зрацима кроз прозор аутомобила док возе.

Под стресом сте

Боре се добијају од смеха, али ми од стреса. Наиме, стрес може повећати ниво кортизола, што може довести до повећаног ризика од гојазности, високог крвног притиска и дијабетеса.

Превише гледате у телефон или лаптоп

Све више младих долази код дерматолога са борицама између обрва. Разлог је што много времена проводе гледајући у бројне уређаје.

Šta promene na noktima govore o vašem zdravlju?

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке