Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта би могло да нам донесе буђење само сат раније? Научници дошли до интересантних података

Да ли сте икада желели да промените свој биоритам и покушате да се будите раније?
Фото: Pexels/Andrea Piacquadio

Постоји још један неочигледан, али важан разлог да сада то спроведете у дело. Ново истраживање научника са Харварда показује да ће буђење сат времена раније позитивно утицати на ментално здравље, а осим тога, значајно ће смањити ризик од депресије и анксиозности.

Одавно је познато да постоји веза између времена спавања и расположења. Међутим, колико раније треба отићи на спавање и будити се питање је које забрињава многе и још нема дефинитивног одговора. Сада су научници успели да докажу да ће буђење чак 60 минута раније већ играти важну улогу, посебно за стања повезана са стресом и анксиозношћу.

Студија је узела у обзир навике спавања више од 800 хиљада људи, а користила је и Менделов метод рандомизације, који се користи за анализу узрочно-последичних веза у генетици.

Важно је, међутим, запамтити да је сама генетика успостављена при рођењу, а неке од предрасуда које утичу на епидемиолошка истраживања немају утицаја на генетска истраживања.

Дакле, статистика је прикупљена узимајући у обзир податке људи који су недељу дана носили уређај за праћење спавања, као и оних који су попуњавали упитнике за спавање.

Открили су да су учесници студије који су отишли ​​у кревет сат раније и устали раније него иначе, имали 23 одсто мањи ризик од депресије. А у случају да се време спавања померило за два сата, онда је ова цифра достигла 40 процената.

Са модерним активним ритмом живота, често немамо довољно сати у дану, а многи жртвују сопствени сан како би ипак имали времена да ураде све што је планирано. Истовремено, често оно што нисмо могли да урадимо током дана радимо увече, глатко улазећи у касне ноће сате.

Покушајте да изађете из овог зачараног круга – почните да се будите само сат раније, и у овом уштеђеном времену уживајте у потпуности у почетку новог дана. Научници и психолози обећавају да ћете осетити налет снаге и енергије.

Ко зна, можда ће сада све планирано ипак бити урађено и нећете морати да жртвујете сан и своје здравље…

Kako da istanjite i istaknete crte lica bez hijalurona i botoksa?

Преузмите андроид апликацију.