Почетна > Свет
Свет

Српски привредници у потрази за партнерима у Дубајиу

Највећа делегација српских привредника, скоро 300 из око 140 компанија из области пољопривредне производње и прехрамбене индустрије, започела је данас наступ на Светској изложби Експо 2020 у Дубајиу.
Фото: Танјуг/Нада Митровић

Међу њима су и произвођачи најбољих српских ракија, производа од ароније, салате и поврћа и другог, који желе своје квалитетне призводе да понуде целом свету.

Директор Представништва ПКС у УАЕ Марко Селковић каже да је то у историји наше земља најбројнија делегација домаћих привредника на некој далекој дестинацији.

У оквиру изложбе Експо у Дубајиу, од 12. до 20. фебруара, одржава се осма тематска недеља „Пољопривреда и прехрана“ на Светској изложби, а привредници из Србије кажу да траже пословне партнере у УАЕ и другим земљама Блиског и Далеког истока и њихова велика тржишта видео као огромну шансу да прошире пословање.

Привредник Бранислав Богојевић, сувласник компаније Добра прица, представио је најбоље српске ракије на изложби у Дубајиу, како каже, јер жели да их понуди целом свету.

„Желим да се прочује за нашу ракију широм света“, рекао је Богојевић и додао да је Експо Дубаји управо право место за то.

Богојевић наступа на Експу и као сувласник компаније Есотрон и додаје да су већ започели сарадњу са колегама из Дубајиа које се баве екологијом и да би заједно могли од органског отпада да праве квалитетан хумус за то тржиште, као и биогас.

Фото: Танјуг/Нада Митровић

Власник и менаџер компаније Hoff (House of Food) Милутин Пантић каже да представља на изложби иновативне призводе од ароније још од октобра када је изложба почела.

„То је непозната биљка и у Србији, а камоли у УАЕ. Покушавамо да промовишемо наше производе који потенцијално имају невероватно велико тржиште“, казао је Пантић.

Он је навео да се таква роба не продаје преко интернета већ једино у директном контакту са купцима.

Јелена Поповић Бујић, власница компање Ицеберг Салат Центар, рекла је да се та фирма бави паковањем и прерадом салате и другог повраћа, као и дистрибуцијом, као и да су у Бесном Фоку проширили капацитете на 47 хектара како би повећали извоз за Русију.

Додаје да желе посебно да повећају извоз руколе, спанаћа и салата на тржиште Блиског истока, али и да би волели да отворе у УАЕ фабрику и ту да прерађују поврће и понуде том тржишту здраву храну.

„Желимо да привучемо неког страног инвеститотра и за три године да подигнемо српску пољопрвиреду на највиши ниво, јер знамо како можемо да покренемо производњу од нуле и окупимо домаће призвођаче и стране инвеститоре“, навела је она.

Вадимир Радовановић из Центра за микро, мала и средња предузећа у ПКС је рекао да је комора од 2020. део пројекта Хоризонт 2020 и да ради на повезивању великих и малих предузећа са партнерима из Словеније, Аустрије, Немачке и Србије.

Селаковић је јутрос дочекао привреднике у српском Бизнис хабу у Пословној зони Саут Дубаи, пожелео им добродошлицу и истакао да је то од почетка Светске изложбе у Дубајиу дом српске привреде.

Поручио им је да су услуге хаба бесплатне и да могу да добију сваку подршку.

„Хаб је место одакле су на Експо кренуле све привредне делегације из Србије, као и ова и до сада је кроз хаб прошло више о 1.200 привредника“, рекао је Селаковић и додао да ће бити одржана још једна тематска недеља посвећана водама, тако да ће тај број свакако бити премашен.

Он је истакао да је у Хабу, који је посетила екипа Тањуга, до сада одржано више од 150 састанака и презентација, као и да је само ту од октобра прошле године, када је почела Светска изложба Експо Дубаи, склопљено више од 15 уговора и предуговора, као и да је било двадесетак упита за почетак пословања у УАЕ.

Навео је да је највише уговора склопљено у области напредних технологија и иновативниих решења у области енергетске ефикасности.

Селаковић је нагласио да је реч о правој економској дипломатији наше државе, као и да је понос бити Србин на изложби Експо, с обзиром да су нашим привредницима „сва врата отворена“.

Како је рекао, састанци током Експа су одржани са представницима више од 70 земаља, од Естоније до Египта и других делова света.

„Успели смо да испишемо историју“, нагласио је Селаковић.

За четири и по месеца постојања бизнис хаб не само да је био домаћин за 1.200 привредника из Србије који су кроз тамтске недеље и бизнис делегације дошле овде постао место где се пише историја.

Селаковић је рекао Тањугу да су потписани уговори за сарадњу на само на територији Блиског истока, већ и са партнерима из САД, Индије и Малезије.

„Могу да кажем да је Србија у пословном смислу свет и то у најбољем смислу те речи, и да Србија има шта да понуди на тој глобалној утакмици. Бизнис хаб је у потпуности не оправдао очекивања већ их и премашио“.

Он је казао да Бизнис хаб даје велику подршку привредницима, као и Влада Србије.

Такође, објаснио је да се српски Бизнис хаб налази у централном делу Пословне и индустријске зоне Саут Дубаи, чиме је нашој земљи одана велика част.

Додао је да су ту присутне све највеће светске компаније, попут Амазона и других, као и да је то највећа слободна зона у свету од час 140 квадратних километара.

Како је рекао, ту ће се налазити и најавећи аеродром у свету који је сада у изградњи, који ће бити у саставу слободне зоне.

Он је рекао да се у Дубајиу налази и највећа лука Џебел Али и да ће за ПКС бити један од приоритета да се успостави бродски транспорт од Србије преко луке Констанце до те луке.

Селаковић је изразио уверење да ће и после изложбе Експо која траје до краја марта, заједно са владом, ПКС и привредницима и Србије, бити нађено решење да бизнис хаб у Дубајиу настави да ради, јер је постао кућа српске привреде у том делу света.

Привредници из Србије имаће током посете пословне форуме са привредницима Словеније, Пољске, Малте, Либана, Литваније, Мексика, Аустралије, Малезије, Египта, као и многих других земаља.

Посебан догађај организује се и ради представљања наших винарија и дестилерија представницима дистрибутерских ланаца, који заступају не само тржиште УАЕ, већ и читавог Блиског истока.

Уједињени Арапски Емирати увозе више од 80 одсто прехрамбених производа и представљају спону са земљама читавог региона МЕАСА – Блиског истока, Африке и јужне Азије, што отвара велике могућности српским произвођачима.

Међу компанијама из Србије које учествују у недељи „Пољопривреда и прехрана“, од 12. до 20. фебруара од којих је највећи број из области прераде воћа и поврћа, кондиторске индустрије, производње вина и примарне пољопривредне производње, су и Делта аграр, Yuhor, Дијамант, Банини, Swisslion, Вино Жупа, Витал, Медела и многе друге, као и пољопривредни институти, задруге и струковне институције.

Crveno zlato iz Srbije: Za kilogram malina 600 do 800 dinara, već se traže radnici za berbu

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке