Почетна > Бизнис
Бизнис

Српски динар на курсној листи Русије

Централна банка Русије објавила је да је уврстила динар из Србије на званичну курсну листу.
Фото: Градске инфо

Истовремено на листу је увршћено још осам валута попут дирхама из Уједињених Арапских Емирата, тајландског бата, вијетнамског донга, новозеландског долара, грузијског ларија, индонезијског рупија, египатске фунте и катарског ријала.

Званичне курсеве свих ових валута у односу на рубљу одређиваће Банка Русије. Народна банка Србије уврстила је руску рубљу на званичну курсну листу још пре десетак година. За једну рубљу може се добити један и по динар. Упркос доласку великог броја Руса у Србију промет у мењачницама ове валуте је занемарљив или га уопште нема, потврдили су нам у једној од њих.

„Руси мењају „јаче“ валуте. Разлог је несумњиво пад њене вредности. Неког промета на тржишту је и било док је овде радила руска Сбер банка, али након што су је продали домаћој АИК банци промет је стао“, објашњава један мењач. Иначе, курс динара према руској рубљи на домаћем тржишту формира се на основу курса динара према евру, односно међувалутног односа између евра и руске рубље који важи на међународном финансијском тржишту.

Пре десетак година када је рубља увршћена на курсну листу и када је била стабилна месечни промет био је око 200.000 – 300.000 рубаља или око 5.000 до 7.000 евра. Рубљу су раније куповали наши грађани који раде у Русији и туристи, јер им се више исплатило него да купују долар, па да га после мењају.

 

Talas bankrotstva kompanija u Japanu najveći u poslednje tri godine

Преузмите андроид апликацију.