Почетна > Бизнис
Бизнис

Српске фирме све више возе на струју

Просечан домаћи потрошач још је далеко од куповине електричног аутомобила, али тржиште лизинга показује да Србија ипак прати светски тренд
Фото: Pixabay/joenomias
Тржиште електричних и хибридних аутомобила је експлодирало у свету, у Европи су проценти раста новорегистрованих “зелених возила“ фантастични, а Србија се и даље мучи да храбрије закорачи у савремену трансформацију мобилности.

Број регистрованих е-аутомобила и популарних “хибрида“ је још симболичан али најновије бројке из лизинга показују да се ту ствар полако мења на боље.

Подаци компаније “С-лизинг“ показују да је у протекле три године приметан тренд раста учешћа ових возила у њеном портфолију.

Преносе тренд из матичних земаља

– Сегмент хибридних и електричних возила, укупно посматрано, порастао је од 1,7 одсто укупног броја финансираних возила 2018. године до 4,5 одсто прошле године. И у овој години бележимо сличан тренд.

Раст је забележен и у сегменту хибридних и у сегменту електричних возила, али су хибридна доминантнија – Бојан Врачевић, председник Извршног одбора “С-лизинга“.

Како наводи, структура клијената је таква да има страних компанија које тренд “зелених” возила преносе из матичних земаља код нас, међутим приметно је и повећање броја домаћих компанија.

Србија је  другу годину заредом, одвојила нешто новца за субвенције електричних и хибридних аутомобила.

Крајем прошле године Уредбом о условима и начину спровођења субвенционисане куповине електричних и хибридних возила, за ове намене је спремљено 120 милиона динара.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.