Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

„Српске белешке“ кистом једног сликара – Како је Игор Обухов видео Србију? (ФОТО)

У Галерији Историјског архива Града Новог Сада можете погледати изложбу руског сликара Игора Обухова „Српске белешке“, иза које стоји једна занимљива прича.
Фото: Градске инфо

Игор Обухов као аутор изложбе „Влад и Восток“ боравио је у Србији 2021. прве године, када су његови радови изложени у Градској кући у Суботици галерији Историјског архива града Новог Сада, у културним центрима у Кикинди и Новом Бечеју и у Руском дому у Београду.

Обухов је током боравка у Србији учествовао на ликовној колонији у Пожаревцу, посетио Сребрно језеро, цркву Свете Тројице у Горњем Адровцу, Калемегданску и Петроварадинску тврђаву, упознао се са гастрономијом овог краја.

Фото: Градске инфо
Свако од ових места инспирисало га је на мање сижејне скице које је по повратку у Владивосток преобразио у упечатљиве слике заједничког назива „Српске белешке“.

Изложба „Српске белешке“ представљена је 5. маја 2022. године у Уметничкој галерији „Централ“ у Владивостоку.

Сада, његове слике превалиле су пут од 11 хиљада километара и налазе се управо у Новом Саду.

Фото: Градске инфо

Игор Обухов је приморски уметник, професор на катедри за сликарство и цртање Далекоисточног државног института уметности, дописни члан Међународне академије културе и уметности, члан међународног комитета “Asian Art Association“.

Колико је Србија дирнула душу овог уметника, како је аутор доживео историјска места у Србији и вишевековно српско-руско братство, сазнајте посетом Галериjе Историjског архива Града Новог Сада, која се налази у Улици Филипа Вишњића 2a.

Фото: Градске инфо

Još dva dana do otvaranja 24. Novosadskog džez festivala

Преузмите андроид апликацију.