Почетна > Србија
Србија

Српска листа одбацује ултиматум Приштине

Српска листа поручила је данас да одбацује ултиматум приштинских власти да напусти просторије у Косовској Митровици у којима је смештено неколико институција Републике Србије и захтева да се то питање решава у дијалогу Београда и Приштине, а у контексту успостављања Заједнице српских општина, како је предвиђено споразумима из 2013. и 2015. године.
Фото: Танјуг/Српска листа

Како се указује у саопштењу, намера приштинских власти је да по сваку цену наставе са ескалацијом ситуације на терену и окупирају зграду у Косовској Митровици у којој су смештени Канцеларија за Косово и Метохију, Служба Дирекције Фонда ПИО, Косовско-митровачки управни округ и Центар за социјални рад Вучитрн.

„Подсећамо да поменуте институције Републике Србије годинама уназад пружају услуге свим грађанима без разлике, како Србима тако и Албанцима, Бошњацима, Горанцима, Ромима, Турцима и осталима, а да 40 породица живи захваљујући раду људи који су запослени у овим институцијама. Прогон и насилна окупација ове зграде би угрозила остваривање људских и грађанских права за десетине хиљада људи, како из области пензијског и инвалидског осигурања, тако и из области социјалне заштите најугроженијих слојева становништва“, истиче Српска листа.

У саопштењу се такође позива међународна заједница да у тренуцима крхког мира уложи максималне напоре и спречи режим из Приштине да ескалира ситуацију и изазове додатне тензије које могу имати несагледиве последице на терену.

Skupština Srbije nastavila rad pretresom zakona u pojedinostima

Преузмите андроид апликацију.