Почетна > Србија
Србија

Српска листа о хапшењу Србина: Порука Србима да немају право на протест

Српска листа осудила је данас хапшење и притвор Небојше Виријевића, које је, како се наводи, ‘урађено са циљем да се застраше грађани Лепосавића како би престали да демократски протестује више од два месеца тражећи да нелегални градоначелник и „Куртијеви специјалци“ напусте општинску зграду у коју су ушли силом и без икаквог основа онемогућавају да грађани остварују своја права’.
Фото: Танјуг/дописништво КиМ

“Данашње хапшење је очигледна порука свим Србима да немају право на протест и изражававање политичког става, шта више, то Србима ускраћује Куртијев режим који је на власт дошао након десетина више него насилних протеста“, наводи се у саопштењу.

Истиче се да су Срби са КиМ сведоци тога да “Куртијева полиција никада није тако ревносна“ према онима који “нападају Србе и прете да ће их протерати“ и на северу и на југу КиМ.

“Да ствар буде гора, господин Виријевић је као невин човек данас у притвору уместо са својом децом, а на основу пријаве Куртијевог потрчка Радоице Радомировића, који је један један од неколико Срба који су послушници режима Аљбина Куртија, а које српски народ гледа са презиром. Да је до правде и доказа Радоица Радомировић би био у притвору јер је његова прошлост пуна криминалних дела, између осталог и због упућивања претњи једној грађанки Лепосавића и њеној малолетној деци“, наводи се у саопштењу.

Оцењује се да хапшење није пут ка деескалацији, већ ка додатној деескалацији.

“Захтевамо да се господин Виријевић, који је породичан човек, и неко кога поштују сви у Лепосавићу, одмах пусти на слободу јер није починио никакво кривично дело нити прекршај. Уједно позивамо међународну заједницу да престане да ћути на терор који Срби трпе, а грађане Лепосавића да буду сложни и јединствени, јер је држава Србија уз српски народ“, наводи се у саопштењу.

Косоква полиција раније данас ухапсила је Виријевића који је у среду са суграђанима протестовао због покушаја заменика министра привремених приштинских институција за заједнице и повратак Радоице Радомировића да уђе у општинску зграду.

Виријевићев адвокат Небојша Влајић навео је да се Виријевић налази у Полицијској управи у јужном делу Косовске Митровице због кривичног дела претња које је наводно учинио према Радомировићу.

Њему је одређено полицијско задржавање од 48 сати, а сутра ће, како каже Влајић, највероватније бити изведен пред судију.

 

Kancelarija za KiM: Hapšenje Srbina još jedan pokušaj zastrašivanja srpskog naroda

Преузмите андроид апликацију.