Почетна > Бизнис
Бизнис

Српска добија још једну соларну електрану

Електропривреда Републике Српске требало би да добије и другу соларну електрану у наредне две године.
Foto: Pixabay/mrganso

Концесиони уговор за изградњу и коришћење потписан је са Владом Републике Српске.

Пројектована снага будућег објекта је око 53,5 мегавата, са годишњом производњом од 85 гигаватчасова електричне енергије, преноси РТРС.

Реч је о другој соларној електрани, која би била у власништву Електропривреде Републике Српске, на платоу Зубаца код Требиња.

Процедура за добијање концесије била је дуга, али значај тог енергетског објекта је што би додатно донео енергетску стабилност домаћем систему.

„Све што направимо, што остане у Републици Српској, омогућиће повољне цене за домаћинства и привреду. То је наш циљ, направити што више објеката, посебно из обновљивих извора који се финансирају из међународних финансијских институција, из комерцијалних банака. Желимо да ЕРС буде најповољнији снабдевач у Европи“, рекао је Лука Петровић, директор Електропривреде Републике Српске.

Соларна електрана Требиње два спремна је за спровођење јавне набавке која би могла потрајати до годину дана.

Предвиђени модел изградње је ИПС+Ф, што подразумева проналазак извођача који ће изградити соларну електрану која би се исплатила за 13 година.

Вредност изградње са прикључном мрежом, разводним постројењем и приступним путевима, по садашњим ценама, износи око 45 милиона евра.

Vebinar o izvozu voća i povrća u nordijski region

 

Преузмите андроид апликацију.