Почетна > Србија
Србија

Средњим школама у Србији упућене смернице за предмет „Основе система одбране“

Министарство просвете упутило је данас средњим школама смернице за реализацију факултативног предмета – „Основе система одбране Републике Србије“ за ученике завршних разреда средњих школа.
Фото: Министарство одбране

Овај предмет се у земљи реализује већ пет година са циљем да ученици завршних разреда средњих школа стекну практична знања и вештине за потребе одбране земље у условима ванредног и ратног стања, саопштено је из министарства.

Настава из овог предмета изводи се факултативно на четири часа одељенског старешине, а за реализацију наставе користе се писани материјали и презентације који су доступни на интернет презентацији Министарства просвете и Министарства одбране.

Програм је подељен у неколико тема, и у првој групи тема ученици стичу знања о месту, улози и задацима војске Србије у систему безбедности и одбране Србије, војној обавези у Србији, радној и материјалној обавези, као и о добровољном служењу војног рока.

Друга група тема одговара на питања како постати професионално војно лице, како постати старешина (официр и подофицир) Војске Србије и приказује значај физичке спремности за војни позив.

У трећој групи тема налазе се лекције о служби осматрања и обавештавања, облицима неоружаног отпора, хемијском и биолошком оружју и запаљивим средствима као и цивилној заштити.

Тактичко – технички зборови чине садржај четврте групе тема.

Смернице се налазе на овом линку

Od 15. septembra prijava za priključenje na struju, vodu, kanalizaciju, grejanje

Преузмите андроид апликацију.