Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Срећан рођендан најстаријој српској гимназији!

Давне 1792. године, на данашњи дан, почела је са радом најстарија гимназија у нашој држави, у питању је Карловачка гимназија, која данас слави свој 231. рођендан.
Фото: Градске инфо

Карловачка гимназија заправо је филолошка гимназија која и дан данас важи за једну од најбољих школа за учење страних језика на простору Републике Србије.

Њена посебност огледа се у великом броју најзначајнијих имена српског народа који су је похађали.

Бранко Радичевић, Ђорђе Магарешевић, Илија Огњановић, Јован Суботић, Димитрије и Иларион Руварац само су нека од значајних имена која су своје школске дане провели управо у овој гимназији.

Иако се Карловачка гимназија првих сто година налазила у згради некадашње Латинске школе, она је порушена у априлу 1890. године и тада су постављени темељи нове зграде које је осветио патријарх Георгије Бранковић.

Ова гимназија посебно је значајна за просвећивање српског народа у 18. века. Настава на српском језику почела је 1852. године, а професоре и директоре бирао је ни мање ни више него Митрополит Стратимировић.

Као и некада, ова гимназија је и даље веома популарна. Деца која желе да је упишу могу да бирају између класичних језика (старогрчки, латински) и савремених језика (енглески, француски, немачки, италијански, руски, кинески, норвешки).

Желимо јој још дуго година одржавања наставе на тако посебан и достојанствен начин!

Izložba Zorana Marinkovića, frontmena grupe „Bjesovi“ u SKCNS Fabrici (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.