Почетна > Србија
Србија

Сребреница: Усвојена резолуција о страдању српског народа

Сребреничка Скупштина општине усвојила је Резолуцију о страдању српског народа у Сребреници у 20. веку и осудила све злочине почињене над Србима, као и припадницима свих народа на простору бивше Југославије у том периоду, преносе бањалучки медији.
Фото: PrtSc/light2tube/YouTube

За ову одлуку синоћ су гласали српски одборници, јер су бошњачки напустили седницу након дуге расправе.

Иницијативу за доношење Резолуције поднео је потпредседник Скупштине општине Радомир Павловић из СНСД-а, који је рекао да овај документ треба да покаже обим српског страдања и осуди злочине почињене над Србима у 20. веку, пренела је РТРС.

„На овај начин желимо да покажемо да је неоправдано проглашавати српски народ геноцидним након оволиких жртава и његове одбрамбене, слободарске и вечите борбе на страни победника против освајача“, рекао је Павловић.

Он је истакао да Резолуција представља само истину и не умањује жртве других народа.

Закључено је да се текст Резолуције проследи Народној скупштини Републике Српске да заузме став о овом питању.

Документ ће бити прослеђен и парламенту Црне Горе да се и он упозна са српским страдањима у Сребреници

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић рекао је да се више не може ћутати на оно што се ради српском народу и притисцима који се на њега врше доношењем разних резолуција, којима се Срби окривљују за оно што нису починили.

„Скупштина општине Сребреница морала је да реагује. Ово је прави потез да се заштите српски интереси. Ова резолуција је донесена ради истине и заштите српског народа и не умањује интересе других“, истакао је Грујичић.

Резолуција заснована на научним доказима и истини и не угрожава туђи интерес

Он је рекао да је Резолуција заснована на научним доказима и истини и не угрожава туђи интерес, нити умањује и вређа било коју жртву.

„Резолуција показује да је у целој БиХ страдао српски народ, и то документовано, без икаквих лажи и подвала, док, на другој страни, постоје разне малверзације које су бациле сенку на истинске невине жртве“, казао је Грујичић.

На овој седници је затражено да се ван снаге стави раније донета одлука о посебном статусу и издвајању Сребренице из састава Републике Српске, коју је неуставно донела тадашња бошњачка скупштинска већина.