Почетна > Блог
Блог Србија

Срђан Граовац: Црногорска влада поново без Срба

Након окончања парламентарних избора у Црној Гори било је јасно да ће мандатар за састав нове владе бити Милојко Спајић, један од лидера Покрета Европа сад. Међутим, оно што је свакако представљало непознаницу јесте питање, хоће ли у тој новој црногорској влади бити неког од представника Срба из коалиције За будућност Црне Горе?
Фото: Градске инфо

И није то питање било важно искључиво због тога да ли ће легитимни представници Срба у тој земљи бити коначно заступљени и у извршној власти или ће и даље бити једина дискриминисана заједница у Црној Гори. Да, свакако да је и због тога у српској јавности пажљиво ишчекивана одлука мандатара Спајића, али ишчекивала се и због још нечега, по некима и много важнијег.

Наиме, Срби су већ навикли да буду дискриминисани у Црној Гори, Спајићева одлука да изостави коалиција ЗБЦГ из нове владе свакако није ништа ново, па ни неочекивано.

Међутим, таквом одлуком Спајић је направио тежак политички фаул, потпуно маргинализујући вољу бирача. Нема сумње да су последњи парламентарни избори у Црној Гори били још један референдум о режиму Мила Ђукановића. И поново је народ рекао своје, дајући јасну подршку онима који су се изјаснили против сарадње са ДПС-ом, међу којима је била и Спајићева Европа сад као и ЗБЦГ. Међутим, Спајић је упркос чињеници да без коалиције ЗБЦГ не може направити стабилну и реформску владу, одлучио да за њу нема места у новој скупштинској већини.

Није непознаница да је кључна ствар коју већина бирача захтева од власти у Црној Гори, ПРАВДА! Односно, обрачун са Миловим коруптивним и дубоко криминализованим системом. Спајић свакако спада у оне који су то обећали, али и у оне који су свесни да је то неизводљиво уколико се не спроведе реформа судства и тужилаштва. Тачније, уколико се не изаберу тужиоци и судије који неће бити под контролом Ђукановића, већ они који ће имати довољно храбрости да се ухвате у коштац са коруптивним наслеђем вишедеценијске ДПС-ове власти.

За већину Спајићу треба 41 од укупно 81 посланика у Скупштини Црне Горе, али за избор судија и тужилаца треба му 49 гласова, што без коалиције ЗБЦГ он свакако нема.

Шта више Спајић је јасно поручио да ће нова већина имати 44 подигнуте руке у парламенту и да ће скоро четвртину тих посланика већине сачињавати представници мањинских партија, Бошњака, Хрвата и Албанаца. Тачније, оних који су подржали Ђукановића на последњим председничким изборима.

Пошто су већ неки посланици те Спајићеве већине најавили да га неће подржати, управо због не сарадње са коалицијом ЗБЦГ, јасно је да је и та тесна већина и више него упитна, а камо ли да Спајић може рачунати на подршку 49 посланика. Самим тим, поставља се питање ко ће пружити Спајићу подршку како би дошао до за њега тог магичног броја 49 и да ли Спајић планира да са посланицима ДПС-а бира тужиоце и судије који треба да се боре против криминала и корупције њихових партијских другова?

Илузорно је очекивати да ће посланици са листе ДПС-а дићи руку за неког судију или тужиоца који ће се обрачунавати са њима самима.

Узмемо ли све то у обзир, постаје нам јасно да Спајић вероватно рачуна како би могао вешто лавирати између два међусобно супротстављена блока. Тачније, направити владу са тесном већином, а онда покушати да пронађе подршку у опозицији било са ДПС-ове стране или оне на којој се налази ЗБЦГ, а све зависно од теме која је на дневном реду и чији су му ставови у том тренутку ближи. Нема сумње да такво деловање захтева политичког виртуоза који ће умети да изнесе ту нимало лаку стратегију. Слично је покушао и Абазовић са својом мањинском владом па она нити је потрајала нити је успела да спроведе кључне реформе.

Чињеница је да Спајић нема политичког искуства, али изгледа да има вишка самопоуздања, тако да из Абазовићевог примера ништа није научио. Сами тим, влада коју планира да направи нити може бити дугог века, нити има капацитета да води борбу против криминала и корупције. Чудно је да то Спајић сам не види, или можда пак види, али је попустио пред притиском амбасадора западних сила који су од 2020. години навикли да воде политику у Црној Гори. У сваком случају на губитку је народ Црне Горе, чију воља веома лако поново може бити изиграна.


Аутор: Срђан Граовац

 

Ставови изнети у овом тексту су ауторови и могуће је да исти не представљају ставове наше редакције.

 

Претходни ауторски текст Срђана Граовца можете прочитати овде:

Srđan Graovac: BRIKS u ekspanziji

Преузмите андроид апликацију.