Почетна > Бизнис
Бизнис

Србији извозне квоте за сир, путер, алкохол, цигарете

Србији ће од наредне године бити омогућен повлашћен извоз одређених количина  сира, путера, алкохола и цигарета после ранијих тешкоћа да се на тржиште Евроазијске економске уније (ЕАЕУ) одобри бесцарински пласман неколико за нас значајних производа. Руски медији су пренели да ће од 2023. Србији за то заједничко тржиште бити омогућене бесцаринске увозне квоте за одређене врсте сирева, алкохолних тинктура и цигарета.
Фото: Unsplash/isengrapher

Према нацрту одлуке, бесцаринска квота до 400 тона годишње ће важити за неке врсте сирева и путер. Квота за извоз у Русију биће 253,53 тоне, Јерменију 2,07 тона, Белорусију 20,04 тоне, Казахстан 121,4 и Киргистан 2,96 тона. Србија ће моћи годишње да извезе без царине и 35.000 литара чистог алкохола у виду алкохолне тинктуре добијене дестилацијом вина или комине грожђа. Квота за та тржишта за цигарете износи две милијарде комада годишње. Обезбеђивање квоте Србији предвиђено је споразумом између ЕАЕУ и Србије од 25. октобра 2019. године.

Тај споразум на снагу је ступио 10. јула прошле године. Подразумева бесцарински увоз и извоз робе из Србије у Русију, Казахстан, Белорусију, Јерменију и Киргистан.  Како је раније речено, тај споразум омогућава већу шансу за пласман домаћих производа на тржиште од 183 милиона потрошача.

У себи већ садржи споразуме о слободној трговини које је Србија раније имала са Руском Федерацијом, Белорусијом и Казахстаном, с делимично измењеним листама изузетака из режима слободне трговине, уз проширење зоне слободне трговине на Киргистан и Јерменију. Такође, иновиране су и одредбе у делу који се односи на преференцијална правила о пореклу робе.

Србија је и пре овог споразума извозила  бројне производе у државе ЕАЕУ, највише храну и пољопривредне производе. Свакако највише у Русију где пласирамо сир и одређене млечне производе. Рецимо, од 2017. до 2019. извоз сира у Русију износио је 8.764 тоне, што је 63 одсто укупног извоза сира из Србије.

U EU više od milion električnih vozila

Преузмите андроид апликацију.