Почетна > Србија
Србија

Србија против порицања и искривљавања чињеница о Холокаусту

Поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста, Србија данас одаје почаст жртвама Холокауста, позивајући на поштовање сећања на страдале током Другог светског рата.
Фото: Wikimedia Commons/Dungodung

Полазећи од моралне обавезе сваког друштва да на колективном и индивидуалном нивоу одржава сећање на жртве најстрашнијег злочина у 20. веку, Србија се противи порицању или искривљавању историјских чињеница о Холокаусту, саопштило је Министарство спољних послова.

Србија се активно залаже за сагледавање масовног страдања Јевреја у Другом светском рату као једног од највећих злочина у историји човечанства.

У саопштењу се подсећа да је Србија чланица Међународне алијансе за сећање на Холокауст (International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA) од 2011. године, а учешће у раду те организације представља један од видова којим Србија настоји да допринесе изградњи културе сећања на жртве Холокауста, а тиме спречавању будућих злочина.

Међународни дан сећања на жртве Холокауста обележава се 27. јануара, на дан када је ослобођен концентрациони логор Аушвиц.

Установљен је Резолуцијом Генералне Скупштине Уједињених нација, усвојеном 2005. године.

Srpski narod je najskuplje platio slobodu i opstanak

Преузмите андроид апликацију.