Почетна > Спорт > Кошарка
Кошарка

Србија против Канаде – повратак светске силе или рађање нових главних актера

Српски кошаркаши од 10:45 часова против Канаде играју полуфинални меч Светског првенства у Манили.
Фото: Танјуг/AP Photo/Aaron Favila

Пре 60 година репрезентација СФРЈ дошла је до прве медаље на Светском првенству у кошарци, сребро освојено у Бразилу. Једини пораз нанео нам је домаћин, потоњи првак. Шест деценија, пет злата, три сребра и две бронзе касније, један тријумф нас дели до доласка до сигурног подијума. Мада, за разлику од кошаркашких предака из 1963, овим момцима би један једини пораз од Италијана значио да су дошли до злата.

Победом Канаде против Словеније, Србија је остала међу две најбоље европске селекције на Мундобаскету и самим тим се директно пласирала на Олимпијске игре у Паризу наредне године. Главни циљ, зацртан од првог дана, испуњен. Суочавамо се са онима којима смо се захваљивали до пре два дана. Медаља је у питању.

Судар Србије и Канаде јесте сусрет кошаркашке силе и оне која то жели да постане. Традиције против пројекта. Колективног знања против индивидуалног талента.

Наши кошаркаши знају да су већ сада јунаци. Шта год да учине, биће то шлаг на торти. Нек то буде она слављеничка. За 1963, традицију, континуитет, хук хиљада људи испред Градске скупштине, земљу кошарке.

За Боришу.

„Сви за једног, један за све“.

Basketaši Srbije pobedili Litvaniju i peti put zaredom postali šampioni Evrope

Преузмите андроид апликацију.