Почетна > Србија
Србија

Србија посвећена афимацији и остварењу начела верских права и слобода

Министарство за људска и мањинска права подсетило је да се данас обележава Међународни дан верских слобода који је установлјен са цилјем да се подржи дух јединства, толеранције и уважавања својствености међу припадницима различитих вероисповести.
Фото: Град Нови Сад

Међународни дан верских слобода настоји да промовише културу различитости уз позив да се сви присутни начини изражавања духовности у датом друштву исполјавају у хармонији.

Министарство за лјудска и мањинска права и друштвени дијалог наглашава да Устав Републике Србије гарантује слободу изражавања вере или верских уверења својим грађанима, обавлјање верских обреда, похађање верске службе или наставе, појединачно или у заједници са другима, као практиковање верских уверења.

Подсећају да је дискриминација по основу вероисповести забрањена Уставом, Законом о забрани дискриминације, као и низом закона којима се регулишу поједине области друштвеног живота, од образовања, рада, запошлјавања, здравствене заштите и друго.

„У нашој држави припадници националних мањина су најчешће верници цркава и верских заједница које су различити од већинске Српске православне цркве. То значи да, осим права на информисање, образовање, неговање културе, службену употребу језика и писма, имају право и на богослужење на матерњем језику. Остваривање права на слободу мишлјења и изражавања може играти позитивну улогу у јачању демократије и борби против верске нетолеранције. Република Србија је посвећена афимацији и остварењу начела верских права и слобода“, наведено је у саопштењу.

Uručene nagrade pobednicima Poštinog konkursa „Pismo Božić Bati“

Преузмите андроид апликацију.