Почетна > Србија
Србија

Србија обележава 130 година чланства у ИПУ

Србија ове године обележава 130 година чланства у Интерпарламентарној унији (ИПУ), а тим поводом данас ће се на Посебној седници Скупштине Србије обратити председник ИПУ Дуарте Пачеко, који се у среду састао са председником парламента Ивицом Дачићем.
Фото: Pixabay/Djordjeuuu

Дачић је захвалио Пачеку што је прихватио позив да дође у Србију поводом јубилеја, подсетивши да је Србија постала члан те међународне организације 1891. године.

“На трећој конференцији од оснивања ИПУ, у Риму, Србија је постала чланица. То је била једна од првих међународних организација у коју се Србија учланила”, рекао је Дачић на конференцији за новинаре.

Он је указао да је Србија једна од најактивнијих чланица ИПУ, највећег форума парламентараца у свету који броји 179 држава, представљених у шест политичких група и који има 13 регионалних парламентарних скупштина као придружених чланица.

Пачеко је изразио захвалност што се Србија придружила ИПУ пре 130 година чиме се, каже, посветила дијалогу и мултилатеризму.

Он је навео да ИПУ у свом чланству има 45.000 парламентараца из читавог света који представљају шест милијарди људи и подсетио да је та организација, која промовише мир и дијалог, добила два пута Нобелову награду за мир.

“Србија треба да буде изузетно поносна што је члан те организације”, рекао је Пачеку.

Захвалио је и на успешној организацији конференције ИПУ у Београду 2019. године, наводећи да се тада разговарало о веома важним светским питањима.

“После састанка у Београду имали смо један састанак уживо између председника парламената прошле године. Можемо да извучемо две поуке из свега, да парламенти и ИПУ нису затворили врата и радили су током опасног периода пандемије, као и да није довољно да се састајемо само онлајн”, рекао је Пачеко.

Пачеко је лично захвалио парламенту Србије на подршци приликом његовог избора за председника парламента ИПУ.

Dačić sutra sa Kukanom i Flekenštajnom o primeni sporazuma

Преузмите андроид апликацију.