Почетна > Србија
Србија

Србија међу најбољим дестинацијама света, највише има Руских туриста

На основу података Републичког завода за статистику, у периоду од почетка године до јуна забележен је раст туристичког промета од чак 65% у односу на прошлу годину.
Фото: Unsplash/dimitrije_milenkovic

Забележена је добра година за туризам у Србији. Од јануара ове године до јуна у Србији је боравио укупно 1.624.081 туриста. Од укупног броја, њих 936.922 су били домаћи туристи, што је повећање од 36% у односу на прошлу годину.

Страних туриста је било 687.159, што је повећање од чак 136% у односу на 2021. годину.

У истом периоду су остварена укупно 4.992.483 туристичка ноћења. Од тог броја, домаћи гости су остварили 2.948.414, а страни 2.044.069 ноћења. Највише туриста је било на Копаонику, затим следе Врњачка бања, Београд, Златибор и Сокобања.

Највише ноћења су остварили туристи из Русије, са 223.890 ноћења, затим следе туристи из Турске, Босне и Херцеговине, Северне Македоније и Црне Горе. Треба навести да је највише ноћења традиционално остварено у Београду.

Добри туристички резултати су донекле очекивани, чак је и престижни портал о путовањима Conde Nast Traveller сврстао Србију међу најбоље дестинације света за 2022. годину. Портал је Србију представио и препоручио као комбинацију традиционалног и модерног, издвајајући гастрономију као перјаницу туристичке понуде.

Осим тога, они посебно истичу и позитивну атмосферу Београда, али и осталих крајева Србије.

Presušili crnogorski „Nijagarini vodopadi“

Преузмите андроид апликацију.