Почетна > Србија
Србија

Србија је захвална Азербејџану на чврстом ставу по питању КиМ

Министар спољних послова Никола Селаковић разговарао је данас са амбасадором Азербејџана у Србији Камилом Хасијевом, истичући да се односи две земље заснивају на поштовању принципа суверенитета и територијалног интегритета.
Фото: Танјуг/Бранко Лазић

Селаковић је захвалио Азербејџану на чврстом ставу по питању Косова и Метохије, као и подршци позицији Србије у оквиру међународних организација, указујући на посвећеност обе државе принципима међународног права.

Шеф српске дипломатије осврнуо се на своју, како је рекао, успешну посету Бакуу ове године, као и на „веома добре разговоре“ које је имао са министром Бајрамовом на маргинама Комеморативног скупа Покрета несврстаних у Београду.

Када је реч о економској сарадњи, Селаковић је навео да она заостаје за, како каже, одличним билатералним политичким односима и нагласио да је потребно радити на њеном интензивирању.

Министар је рекао да је Међувладина комисија за трговину и економску сарадњу значајна за њено јачање и изразио уверење да ће недавно потписан Споразум о обостраном укидању виза значајно олакшати промет људи и имати позитиван ефекат по сарадњу, посебно у области привреде и туризма.

Такође, пренео је да би укупним односима додатно допринело успостављање директне авио-линије између две престонице, саопштило је Министарство.

Селаковић је изразио наду да ће се у наредном периоду реализовати посета председника Азербејџана Илхама Алијева, нарочито јер се следеће године обележава 25 година дипломатских односа.

Захвалио је Азербејџану на помоћи коју је у неколико наврата упутио нашој земљи у борби против вируса корона, а саговорници су договорили да се на нивоу два министарства спољних послова усагласи и план заједничких активности.

Jermenija nastavlja pregovore sa Azerbejdžanom o Nagorno-Karabahu

Преузмите андроид апликацију.