Почетна > Србија
Србија

Србија је највећи савезник Северне Македоније сматра 37,4 одсто Македонаца

Више од трећине грађана Северне Македоније верује да је Србија највећи савезник њихове земље, показало је данас објављено испитивање Фондације „Конрад Аденауер”.
Фото: Unsplash/palsoft

Како се наводи, у вези перцепције која је држава највећи савезник Северне Македоније, 37,4 одсто грађана верује да је то Србија, 24,1 одсто нема одговор, док 19,8 одсто верује да су то САД, 5,8 одсто да је Турска, а 5,4 одсто да је то Немачка.

На питање која је држава највећи непријатељ Северне Македоније, 44 одсто испитаника каже да је то Бугарска, док 12,1 одсто мисли да је то Русија.

Најпозитивније утиске испитаници имају о квалитету међусобних односа Северне Македоније са Турском – 1,6 одсто испитаника, затим са са Србијом 68,6 одсто и са Немачком 64,3 одсто.

Најнегативније утиске грађани Северне Македоније имају о међудржавним односима са Русијом и Бугарском, за које 59,3 одсто, односно 52,5 одсто, сматра да имају лоше билатералне односе са њиховом земљом.

Скоро две трећине, односно 65,7 одсто подржава пројекат „Отворени Балкан”, док га 15 одсто не подржава, што значи да је 50,7 процентних поена више оних који подржавају овај облик ближе сарадње Северне Македоније, Албаније и Србије.

Ово испитивање јавног мишљена у Северној Македонији објављено у публикацији „30 година спољне политике и одбране”, спроведено је током августа 2022. на 1.111 испитаника.

За чланство Северне Македоније у ЕУ изјаснило се 63,8 одсто. Како наводе у Фондацији „Конрад Аденауер”, код овог процента, иако је и даље веома висок, видљиви су јасни негативни трендови у поређењу са прве две деценије независности.

Укупно 57,1 одсто грађана изјаснило се да је против „француског предлога”, који је био предуслов за скидање вета Бугарске и почетак преговора Северне Македоније са ЕУ, наспрам 27,2 одсто који га прихватају, што представља разлику од приближно 30 одсто у корист противника овог документа.

На питање када мислите да ће Северна Македонија ући у ЕУ, 28 одсто испитаника је изјавило да се то никада неће десити, што је највећа група, док је 23,7 одсто изразило песимизам кроз одговор да не зна када ће се то десити, односно да немају одговор, наводи „Конрад Аденауер”.

Fond PIO: Rok za učeničke potvrde o školovanju ističe danas

Преузмите андроид апликацију.