Почетна > Бизнис
Бизнис

Србија има више од 500 успешних стартапова

Стартап компаније у Србији расту по броју и квалитету и данас их је више од 500 успешних, које активно траже своје кориснике у свету, речено је на представљању СПЛЕТ Тећ конференције, која ће бити одржана сутра у МТС дворана.
Фото: Pixabay/StartupStockPhotos

Директор пројекта „Предузми идеју“ Небојша Бјелотомић каже да прича о стартаповима у Србији траје последњих 10 година, али да је интензивирана у последњих пет, а од 2018. њихов број је удвостручен.

„Ми са сигурношћу можемо да кажемо да имамо нешто више од 500 стартапова који су активни и траже своје кориснике и то је већ занимљива бројка. Ми се трудимо да навемо што више људи да направе стартапове и мислим да ће, када њихова бројка буде око хиљаду, ствари почети саме од себе да се дешавају“, каже Бјелотомић.

Изузетно је важно, каже, то што већ сада 25-30 фондова високо ризичног капитала прате наше тржиште и улажу у наше стартапове.

Посебно је, истиче, значајно то што данас не треба много новца да неко оствари своју идеју и подигне компанију до импресивних прихода.

„Дигитализација целог света пружа прилику сваком да саглева цео свет као тржиште и да компаније расту јако брзо. Тако и приступ капиталу постаје лакши“, констатује Бјелотомић.

Говорећи о сутрашњој конференцији, он је истакао да су се трудили да доведу што више лица која из свог искуства могу да причају о предузетничким подухватима и о иновативним технологијама.

Директорка пројекта „Србија Иновира“ Александра Поповић је најавила да ће на овој конференцији први пут на једном месту бити сви учесници иновационог еко система.

„То чине људи који креирају иновације, а то су најчешће стартапови, људи из науке и научне заједнице, привреда која користи те иновације, инвеститори који их финансијски подржавају, као и представници државе. Имаћемо 70 говорника на осам бина и више од 50 дискусија на којима ћемо се трудити да одговоримо на сва питања људи који се баве технолошким предузетништвом“, навела је Поповић.

Она додаје да ће ту бити и актуелности из најперспективнијих технолошких области Србије, а то су гејминг, виртуелна реалност, вештачка интелигенција, блокчеин, биотехнологија и друге.

Такође, у виртуелној реалности посетиоци ће моћи да виде како изгледа виртуелни концерт или изложба у виртуелном свету, а из биотехнологије – како изгледа водити медицинску установу уз примену најсавременијих технолошких решења.

Директорка УСАИД-ове Канцеларије за демократски и економски развој Шенли Пинчоти изјавила је да УСАИД подржава оно што је већ у Србији и да наша земља има велики потенцијал за развој.

„Ми смо видели да Србија има много потенцијала за иновацију и видимо да има много паметних људи. Треба само мали окидач да се отворе нова радна места, да се створи нови, иновативни производи“, поручила је Пинчоти.

Она је нагласила да јој је изузетно драго што ће на конференцију доћи 1.200 људи, од чега 200 студената из других крајева Србије.

Nastavlja se štrajk u rafinerijama nafte u Francuskoj

Преузмите андроид апликацију.