Почетна > Србија
Србија

Србија и Република Српска обележавају годишњицу историјског догађаја

Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије усвојио је предлог да Србија и Република Српска заједнички обележавају годишњицу историјског догађаја „Устанци у Херцеговини – Невесињска пушка“ и Дан српског јединства, слободе и националне заставе.
Фото: Instagram/milosvucevic_gradonacelnik

Дарија Кисић Тепавчевић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и председница Одбора подсетила је да је на заједничкој седници влада Србије и Српске, која је одржана у Сарајеву 17. маја 2021. године, усаглашено да се заједнички обележавају два историјска догађаја који су од значаја за историју.

Годишњица „Устанци у Херцеговини – Невесињска пушка“ обележава се 9. јула, у селу Крекови, општина Невесиње, а Дан српског јединства, слободе и националне заставе 15. септембра.

Невесињска пушка је српски устанак подигнут у околини Невесиња 9. јула 1875. године против отоманске власти, који се убрзо проширио на целу Босну и Херцеговину, после кога је отпочео Српско-турски рат. Последица устанка и рата против Отоманске империје био је Берлински конгрес 1878. године.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе је државни празник који се празнује 15. септембра у Србији и  Српској од 2020. године, а обележава се на годишњицу пробоја Солунског фронта.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.