Почетна > Бизнис
Бизнис

Србија и Република Српска граде гасовод од Београда до Бањалуке

Директор предузећа „Сарајевогас“ из Источног Сарајева Недељко Елек изјавио је да би хотели и домаћинства на Јахорини крајем године требало да добију гас, као и да Република Српска и Србија убрзано крећу с градњом магистралног гасовода од Београда до Бањалуке. Елек је уочи данашњег озваничења почетка радова на дистрибутивном гасоводу Пале – Јахорина, истакао да је реч о пројекту који се односи на другу фазу гасификације истока Републике Српске.
Фото: Pixabay/jdblack

„Њиме ће бити обухваћено шест општина и два ски-центра, односно Јахорина и Игришта. Локалне заједнице на које се односи овај пројекат су Пале, Трново, крак према Соколу те Хан Пијесак, Милићи, Шековићи и Власеница“, казао је Елек.

Подсетио је да се прва фаза гасификације источног дела Републике односила на „Топлану“ у Источном Сарајеву, те нагласио је да је тај посао завршен и да су самим тим створени услови за другу фазу овог пројекта чија је вредност 15 милиона конвертибилних марака.

„Тај пројекат финансирамо из гаранција Владе Републике Српске. Реч је о круцијалном пројекту јер ћемо кроз тај дистрибутивни гасовод да повежемо општину Пале са Олимпијским центром ‘Јахорина’. Повећаћемо потрошњу гаса, што је нама врло важно због односа са Руском Федерацијом. Ово је, практично, након 30 година, да први пут укопавамо и постављамо цијеви те да ширимо нашу примарну, али и секундарну мрежу“, нагласио је Елек.

На питање када би тај пројекат могао бити завршен, Елек је нагласио да очекује да до 31. децембра пусте гас према Јахорини, односно да гасификују све хотеле и индивидуалне потрошаче.

Уочи озваничавања овог пројекта планиран је био састанак руководства „Сарајевогаса“ и „Србијагаса“, који су носиоци пројекта, са званичницима Републике Српске и Србије у хотелу „Рајска долина“.

„Предузеће ‘Србијагас’ нема улогу у реализацији друге фазе пројекта на истоку Српске, али је на Свесрпском сабору у Београду донесена одлука да ‘Србијагас’ финансира магистрални гасовод до Бањалуке. Назвали смо га магистрални гасовод Београд – Бањалука“, навео је Елек.

Нагласио је да све активности крећу од Шепка, где већ постоји излаз те да ће радови ићи ка Бијељини, где је већ изграђен гасовод те даље до Брчког трасом будућег аутопута па све до Бањалуке.

Nvidia postala najvrednija kompanija na svetu

Преузмите андроид апликацију.