Почетна > Србија
Србија

Србија и Јапан јачају сарадњу у области енергетике

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са амбасадором Јапана у Србији Такахитом Катсуматом о билатералним односима и унапређењу сарадње у области енергетике.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Ђедовићева је истакла да Србија има амбициозне циљеве у процесу декарбонизације енергетског сектора и да је у току израда стратешких докумената који треба да омогуће више зелене енергије у нашем енергетском миксу.

„Потребне су нам нове инвестиције у енергетску инфраструктуру, посебно у велике хидроелектране, где постоји заинтересованост јапанских компанија које имају велико искуство у примени савремених технологија у обновљивим изворима енергије. Захвални смо Јапану што је други највећи билатерални донатор нашој земљи и надамо се да ћемо успешно привести крају радове на одсумпоравању у ТЕНТ А и Б који ће допринети заштити животне средине и смањењу штетних емисија“, рекла је Ђедовићева, саопштило је министарство.

Амбасадор Јапана подсетио је да су две земље прошле године обележиле 140 година од успостављања дипломатских односа и да је Јапан снажан партнер Србији у процесу енергетске транзиције.

„Србија и Јапан имају дугу традицију односа који су интензивирани након историјске посете некадашњег премијера Шинза Абеа 2018. године Београду. Од тада су се кроз Иницијативу за Западни Балкан реализовале значајне јапанске инвестиције које су учврстиле нашу сарадњу“, рекао је он.

Амбасадор је истакао да је Србија кључна земља за мир и стабилност на Западном Балкану и поручио да ће Јапан наставити да пружа снажну подршку спровођењу реформи на европском путу.

„У области енергетске транзиције заједно радимо на пројектима
одсумпоравања у ТЕНТ А и Б. Такође, наставићемо и у овој години да пружамо подршку пројекту Праведна транзиција и декарбонизација у Србији који је део глобалне иницијативе УНДП-а за смањење штетних емисија“, рекао је он.

Čavušoglu: Ovo je zlatno doba saradnje Srbije i Turske

Преузмите андроид апликацију.