Почетна > Србија
Србија

Србија добија Нуклеарни центар за медицину и индустрију

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић најавио је да ће до краја године почети градња Нуклеарног центра у Србији који ће бити намењен за индустрију и дијагностику и лечење онколошких болести.
Фото: Pexels/Tara Winstead

Поповић је на ТВ Прва рекао да је реч о Центру са најсавременијим технологијама које ће се користити у области медицине и индустрије, а градиће се у сарадњи са Русијом.

„У Србији и у неким другим земљама у региону повећан је број онлокошких болести, канцер је свуда око нас, а Србија жели да ухвати корак са најсавременијим земљама у развоју нуклеарних технологија за медицину, за дијагностику и лечење пацијената са онколошким оболењима“, рекао је Поповић.

Када је реч о индустрији, Поповић каже да ће Центар имати примену у производњи полупроводника, пре свега сицилијума, а да ће се користити и за дијагностику великих мотора, авионских и железничких.

Поповић наводи да је нуклеарни центар потпуно безбедан, те да нема никакве везе са нуклеарним електранама и указао да у Русији постоји осам таквих центара, а у Европи 14.

„То је истраживачки реактор, није енергетски и потпуно је безбедан, то има сваки озбиљнији Универзитет на Западу, или у Русији и Кини“, навео је Поповић.

Министар је истакао да је разговарао са министром спољних послова Мађарске и министарком енергетике Бугарске и да су они изразили жељу да буду део тог пројекта.

„Увозимо 99 одсто свега за дијагностику и лечење болесника који имају канцер. Ми желимо да то производимо у Србији на најсавременијој опреми, и по најсавременијим технологијама“, навео је Поповић.

На питање да ли ће се у наредном периоду градити нуклеарна електрана у Србији, Поповић каже да би требало да имамо нуклеарну електрану, јер се тако може обезбедити најјефтинија и најчистија електроенергија.

„То једино можемо да урадимо преко нуклеарних електрана, али то је процес за једно 15-20 година“, каже Поповић.

Da li je na pomolu renesansa nuklearnih elektrana?

Преузмите андроид апликацију.