Почетна > Србија
Србија

Србија добија још један аеродром на северу државе – међународни летови полетаће и слетати у Кикинду (ФОТО)

Београд и Ниш градови су који вам прво падну на памет када се прича о Србији и аеродромима, али ускоро би на ту листу могла да дође и Кикинда.
Фото: Wikimedia Commons

Наиме, на јавном увиду налази се Нацрт плана детаљне регулације аеродрома Кикинда.

Наравно, у Србији постоје други мањи аеродроми као што су „Морава“ у Краљеву, „Поникве“ у Ужицу, аеродром у Вршцу и слично, али често служе само за летове унутар Србије или краће међународне летове у региону.

Што се тиче кикиндског аеродрома, планиран је на већ постојећем спортско-пољопривредном аеродрому познатијем као Драхслеров салаш, који тренутно располаже само травнатом пистом.

Фото: PrtSc/Google Maps

Управо са ове локације, уколико до реализације плана дође, ваздушни саобраћај повезаће се на мрежу Београд, Ниш, Подгорица, Тиват и осталим ближим аеродромима источне Европе.

Према плану, поменута травната стаза би требало да постане асфалтирана писта дугачка 1200 метара, а широка 30.

Такође, помиње се да треба оставити могућност проширења и продужења писте, а користили би је авиони распона крила између 15 и 24 метра.

У будућности, аеродром би требало да има привредну, спортску, туристичку и пословно-путничку функцију, наводи се у документацији.

То значи да је неопходна и изградња административног објекта, контролног торња, зграде за пријем и отпрему путника, као и хангара за авионе уз сву потребне пратеће објекте и опрему потребну за складиштење, одржавање и допуну горивом летелица.

С обзиром на планирање међународних летова са ове локације, у административним просторима биће царина, полиција, шпедиција, као и ресторане/кафиће за путнике.

Највиши део комплекса биће већ поменути контролни торањ, чија ће висина достизати 30 метара.
Фото: PrtSc/Град Кикинда

Планиран је и хелиодром, који ће, како се наводи, бити за хеликоптере прве, друге и треће класе.

Цео аеродромски комплекс добиће и адекватне саобраћајнице и паркинг, те ће бити повезан са државним путем који пролази у близини.

Потпуна документација Нацрта плана детаљне регулације аеродрома Кикинда налазиће се на јавном увиду на сајту Града Кикинде до 9. фебруара, а можете је погледати кликом на овај линк.


Novi Sad: 14 bratskih gradova na tri kontinenta (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.