Почетна > Србија
Србија

Срби настављају с протестом у Лепосавићу

Срби су се и јутрос окупили око општинске зграде у Лепосавићу да би изразили протест због присуства нових албанских градоначелника у седиштима општина на северу Косова и Метохије и присуства тзв. косовске специјалне полиције.
Фото: Танјуг/AP/Бојан Славковић

Ноћ у Лепосавићу је протекла мирно, а код седишта општине су и даље војници Кфора док се градоначелник Љузљим Хетеми, чији су избор Срби бојкотовали, налази у самој згради. Возила специјалних полицијских јединица су иза зграде.

До протеста на северу покрајине дошло је након што је тзв. косовска полиција у петак 26. маја насилно увела у зграде општина албанске градоначелнике изабране на изборима које су Срби бојкотовали.

У понедељак 29. маја је, током протеста у Звечану, дошло до сукоба између специјалаца косовске полиције и припадника КФОР-а са грађанима Србима. Том приликом повређено више од 50 Срба и преко 20 припадника међународне мировне мисије.

Срби који су протеклих дана мирно протестовали у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, захтевају да специјалне јединице тзв. косовске полиције напусте све четири општинеи да албански градоначелници не улазе у зграде општина.

Кфор није дозволио косовском министру да уђе у зграду општине Лепосавић

Преузмите андроид апликацију.