Почетна > Србија
Србија

Срби на КиМ су изложени институционалном насиљу

Председник Општине Штрпце Далибор Јевтић сматра да Срби треба да изађу из институција у Приштини, јер је српски народ на Косову и Метохији изложен институционалном насиљу и кршењу основних људксих права.
Фото: Танјуг/Раде Прелић

„Ситуација је драматицна, под притиском смо. Одлуке власти су до те мере опасне да угрожавају наша људска права. Криминализовани смо, угрожени смо институционално и на сваки други нацин“, рекао је Јевтић за РТС, подсецајуци на хапшења Срба због наводне корупције и упаде у њихове куће.

Он је додао да српски политичари у Покрајини не желе да учествују у институционалном насиљу над Србима.

„Јесте председник у праву када пита шта ћемо дан после, али дан данас и дан јуче није добро, свих претходних дана није добро“, рекао је Јевтић.

Навео је и да мора да се узме у обзир и како ће то утицати на Београд и живот у централној Србији.

„Нећемо да будемо себићни у односу на живот у централној Србији. Ово је први пут да се нисмо сложили са председником“, рекао је Јевтић и додао како само Александру Вучићу верују.

Нагласио је да је председник Србије инсистирао да српски мполлитичари на КиМ морају бити мудри и да хладније главе донесу одлуку уз сагледавања сви околности.

„Неко би наше иступање искористио за додатни притисак на Вучића и Београду и то се онда односи на Београд и живот у централној Србији. Ми смо, као представници Срба и држава Србија учинили све да до овога не дође. Сада је питање шта Приштина треба да уради“, рекао је Јевтић.

Он је додао да се ради и о изласку срба из полиције и судства на КиМ, јер су и тамо дискриминисани.

„Чак и у том сегменту се не поштује оно што је у законима на Косову, да Срба треба да буде 10 одсто, а сада је око четири одсто у односу на број Албанаца“, рекао је председник општине Штрпце.

Оценио је да је безбедност Срба на КиМ угрожена упркос томе што један број њих ради у полицији и судству.

„Мислим да смо дошли до тренутка да је наш опстанак угрожен. Ако неко у 21. веку коришћењем иснституција хапси Србе без доказа, упада у куће, не да да се гласа, онда је питање каква је безбедност данас“, рекао је Јевтић.

Подсетио је да су Срби у претходном периоду разговарали са свима са којима је требало.

„Оно што смо ми радили је демократски начин борбе за наша права, али су нам и представници међународне заједнице и Квинте рекли да су препоручили да се одрже избори, али видимо да до тога неће доћи“, навео је Јевтић.

Он је најавио мирне протесте Срба у Северној Косовској Митровици и Грачаници од петка.

„Протест којим желимо јасну поруку да пошаљемо, да нећемо да ћутимо. Главно питање је како и на који начин у будућности решавати положај Срба“, закључио је Јевтић.

Vučić o EU moralu: Zašto kao 1999. godine ne izvrše agresiju na Rusiju?

Преузмите андроид апликацију.