Почетна > Србија
Србија

СРБАТОМ: У Србији није повећан ниво радијације

У Србији у протекла 24 часа није забележено повећање јачине дозе гама зрачења, а тиме ни након оружаног сукоба који се догодио јутрос на подручју украјинске нуклеарне електране „Запорожје“, саопштено је данас из Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност (СРБАТОМ).
Фото: www.srbatom.gov.rs

Како наводе, све до сада измерене вредности јачине дозе гама зрачења у Србији у складу су са варијацијама природног зрачења, и одговарају локацији мерног инструмента и очекиваним сезонским флуктуацијама.

Просечне вредности јачине амбијенталне еквивалентне дозе гама зрачења за Србију крећу се у интервалу од 100-150 nSv/h (0,10 do 0,15 µSv/h).

Напомињу и да Директорат, свакодневно након 12 часова на званичном сајту Директората <https://www.srbatom.gov.rs/srbatomm/> објављује једине релевантне информације везане за нивое дозе гама зрачења на територији наше земље и Европе.

Уколико дође до битних промена нивоа радиоактивности у ваздуху у односу на очекиване вредности грађани се бити тренутно обавештени, кажу из Директората.

Наиме, подсећају да је Државни нуклеарни регулаторни инспекторат Украјине обавестио данас Међународну агенцију за атомску енергију да је на локацији нуклеарне електране „Запорожје“ у раним јутарњим часовима дошло до оружаних сукоба у којима је оштећен објекат који није део реакторске зграде.

Оштећена опрема није од виталног значаја за сигурност рада нуклеарне електране и особље електране преузима мере за санирање оштећења.

На локацији нуклеарне електране у Запорожју није забележен повишени ниво радиоактивности.

Тим поводом се генерални директор Међународне агенција за атомску енергију Рафаел Маријано Гроси обратио медијима на ванредној конференцији за штампу и истакао да се Међународна агенција за атомску енергију са њим на челу ставила на располагање обема странама у сукобу у Украјини, а све у циљу обезбеђивања заједничког интереса свих – сигуран рад свих нуклеараних постројења.

На основу последњих информација остале нуклеарне електране у Украјини раде у оквиру својих оперативних граница и услова за сигуран рад.

Ratna zbivanja rušiće cenovne rekorde hrane iz prethodne godine

 

Преузмите андроид апликацију.