Почетна > Србија
Србија

Спорт као медиј који спаја различитости

Спорт је за многе људе веома важан и има многе користи, како физичке тако и менталне. Спортске игре младих су међународна спортска манифестација која окупља децу и младе широм света.
Фото: Градске инфо

Ова манифестација је прилика за младе људе да се ангажују у спорту, развијају се као особе и стварају трајне успомене. Подстиче заједништво и промовише вредности које су од суштинског значаја за будуће генерације.

Спорт има моћ да превазиђе препреке и разлике међу људима и да их споји у заједничком интересу за игром, такмичењем и заједништвом.

Ова способност спорта да спаја различитости често се користи као алат за промоцију толеранције, разумевања и мира у свету. Тако спортске игре младих већ 25. годину представљају највећу манифестацију за омладину на овим просторима.

Основци и средњошколци кроз овакву врсту манифестације имају јединствену прилику за бесплатно учествовање у такмичењима у десет спортских дисциплина (шах, атлетика, одбојка, тенис, улични баскет, рукомет, одбојка на песку, игра између две ватре, стони тенис, мали фудбал).

Пријатељи спортских игара младих за нашу земљу су и институције на првом месту Влада Републике Србије, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство омладине и спорта, Савез за школски спорт србије, спортски савез Србије.

Србија има богату спортску традицију и историју у различитим спортским дисциплинама.
Фото: Градске инфо

Основци и средњошколци из Републике Србије учествују већ 10 годину за редом на спортским играма младих. Председник и оснивач Спортских игара младих Здравко Марић истакао је да су игре помогле свима да покажу један сентименталнији део душе и да је укљученост кроз овај медији добра за све заједнице и децу у њима и посебну захвалност председнику Републике Србије Александру Вучићу.

Старт и укљученост за реализацију је почела да се одвија кроз ових 10 година уназад, са његовим доласком на чело државе се кроз изразито пријатељски однос, укљученост локалних заједница и свих других релевантних институција које су неопходне за овако један велики пројекат.

Међународна завршница спорских игара младих која се летос одржала у Сплиту окупила је велики број учесника и еминентних уважених гостију, међу којима су били Министар омладине и спорта Републике Србије Зоран Гајић, председник скупштине града Београда Никола Никодијевић, прослављени кошаркаш Дејан Томашевић, представици спонзора Маја Марковић испред компаније Дунав осигурања и Светослав Атанасков испред компаније Кока Кола. Амбасадор Сједињених Америчких држава у Србији Кристофер Хил. Као Амбасадори су Насер Ал Келаифи, Александер Чеферин, Предраг Мијатовић, Немања Матић и други.

Спорт спаја различитости на првом месту кроз универзални језик.

Спорт је универзални језик који се разуме широм света, без обзира на то где се налазите или који је ваш матерњи језик, правила и циљеви спортских игара су јасни и лако се разумеју.

Тимски рад – Спортови који укључују тимски рад подстичу сарадњу међу играчима, без обзира на њихову позадину. Тимови се морају ослањати на међусобну подршку и комуникацију како би постигли заједничке циљеве.

Интернационална такмичења Међународна спортска такмичења, попут Олимпијских игара и Светских првенстава, окупљају спортисте и гледаоце из различитих земаља. Ова такмичења промовишу размену култура и стварају прилику за међународну дипломатију.

Заједничке интересе – Љубитељи спорта често деле заједничке интересе, без обзира на своје различите карактеристике.
Фото: Градске инфо

То може довести до формирања заједница и пријатељстава међу људима који се можда никада не би срели иначе. Инклузивност: Спортови су често отворени за различите узрасте, сполове, способности и нивое вештине. То значи да људи са различитим позадинама имају прилику да се баве спортом и уживају у њему.

Спорт служи као инспирација кроз узоре: Успешни спортисти често постају инспирација другима.

Људи различитих позадина могу се идентификовати са спортистима и видети их као узоре, што може да их мотивише да се баве спортом или остваре успехе у другим областима живота.

Многи спортисти из Србије постигли су значајне успехе на међународној сцени. Осим тога, Србија такође има развијену спортску инфраструктуру и традицију у спортовима као што су рукомет, одбојка, атлетика, стони тенис и многи други.

Спорт је важан део културе и заједнице у Србији, а успеси спортиста често изазивају понос и подршку међу грађанима земље. Спортске игре младих и у Србији постале омиљена манифестација у оквиру које се деца такмиче и друже, а интересовање за учешће у Играма је из године у годину све веће.

Ti si naša prva ljubav“ – Sportsko društvo Vojvodina u poseti osnovnoj školi „Ivo Lola Ribar“(FOTO/VIDEO)

 

Преузмите андроид апликацију.