Почетна > Србија
Србија

Ускоро свеобухватни споразум с Гватемалом

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се у престоници Гватемале са шефом дипломатије те земље Педром Бролом и најавио да ће бити припремљен свеобухватни споразум о сарадњи са Гватемалом.
Фото: Танјуг/Зоран Станић

Селаковић је захвалио на гостољубивости и срдачном пријему делегације Србије.

„Драго ми је што могу да разговарам са највишим званичницима ваше лепе земље, као и о сарадњи о заједничким интересима. Односи две земље су пријатељски и братски упркос великој међусобној удаљености“, рекао је Селаковић на коференцији за медије после састанка.

Истакао је да ће две земље наредне године обележити 140 година од успостављања дипломатских односа, што ће бити добра прилика да се унапреди сарадња и појачају везе.

„Честитам вашој земљи 200 година од стицања независности, у име грађана Србије, председника Александра Вучића и Владе Србије“, поручио је Селаковић.

Напоменуо је да су две земље одржавале односе путем посета на високом нивоу у изразио очекивање да ће у том смеру бити настављено.

Шеф српске дипломатије је оценио да је имао добар састанак са колегом из Гватемале и да је то била добра прилика да се анализира билатерална и мултилатерална сарадња.

„Један од резултата је и то што су наши тимови добили конкретне задатке, да се до краја године организују политичке консултације између два министарства који ће резултирати потписивањем свеобухватног споразума о сарадњи две земље, који би покрио разне области у којима постоји заједнички интерес, култури, образовању, спорту, економији и другим“, навео је Селаковић.

Изразио је очекивање да ће током дводневног боравка у Гватемали бити размотрена могућност за организовање првог бизнис форума између пословних заједница Србије и Гватемале.

Министар Селаковић је истакао да односе две земље чини посебним и то што Гватемала има чврсту, принципијелну и сталну подршку територијалном интегритету и суверенитету Србије, када је реч о јужној српској покрајини Косову и Метохији, као и да то показује посвећеност обе земље поштовању вредности из Повеље УН.

Поручио је да ће му бити драго да угости представнике Гватемале у октобру у Београду на обележавању 60. годишњице од оснивања Покрета несврстаних земаља, 11. и 12. октобра.

Фото: Танјуг/Зоран Станић

Србија је ваша друга земља и увек сте добродошли у Србији, поручио је шеф српске дипломатије.

Изразио је наду да ће предстојеће политичке консултације два министарства бити добра припрема за следећи састанак у Београду, као и да ће тај сусрет бити веома плодан за будућу сарадњу две земље.

Овде се осећам као код куће, додао је Селаковић, а колега из Гватемале му је поручио да ће то и бити његова друга кућа.

Министар Броло изразио је задовољство што је могао да угости српског министра и истакао да је Гватемала посвећена продубљивању сарадње са Србијом у бројним областима, попут економије, културе, образовања…

„Посвећени смо наставку јачања политичког дијалога и мултилатералне сарадње“, поручио је Броло.

Честитао је Селаковићу на економским успесима Србије постигнутим током ковид кризе.

Министар спољних послова Гватемале потврдио је да ће представници те земље доћи у октобру на скуп несврстаних у Београду.

Dosledan stav Gvatemale po pitanju KiM

Преузмите андроид апликацију.