Почетна > Србија
Србија

Споразум о поштанским услугама Србије и Малтешког реда

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се у Риму са великим канцеларом Сувереног Малтешког реда Албрехтом Фрејером фон Безлагером, са којим је потписао Споразум о поштанским услугама између Србије и тог реда.
Фото: PrtSc/Министарство спољних послова

Селаковић је боравио у званичној посети Сувереном Малтешком реду, као први министар спољних послова Србије који је посетио Малтешки ред, који је међународни субјект са статусом државе, али без територије.

Малтешки ред у Србији је познат пре свега по свом хуманитарном раду, а то је и држава која не признаје једнострано проглашену независност Косова.

Селаковић каже да су односи Србије са Сувереним Малтешким редом од великог значаја, који до сада није био препознат на одговарајући начин.

У том смислу, истакао је да Малтешки ред пружа принципијелну подршку питањима од виталног значаја за нашу државу и грађане, као што је поштовање целовитости Србије, да ове године обележавамо 20 година од обнављања односа са тим редом.

О Споразуму о поштанским услугама између Србије и Малтешког реда, додао је, преговарано је пуних 10 година.

“Задовољни смо због овог споразума, јер ћемо у будућности итекако моћи да искажемо завалност Малтешком реду на помоћи коју је пружао и пружа Србији, и потрудићемо се да заједнички афирмишемо вредности које су свету данас потребније него икада – хуманoст, солидарност”, рекао је Селаковић.

Пренео је да су разговарали о свим питањима од значаја не само за Србију, југоисточни регион, већ и за целу Европу, попут питања миграција, трговине људима, савременог ропства, као и о одређеним кризним жариштима у Медитерану и нашем регион.

“Треба да интензивирамо сарадњу, да више разговарамо, да се саветујемо и то пренесемо на заједничке активности”, рекао је Селаковић.

Канцелар и министар унутрашњих и спољних послова Сувереног Малтешког реда Албрехт Фрејер фон Безлагер рекао је да је активан у химанитарним активностима у Србији.

Истакао је да је много питања о којима Ред и Србија имају слично мишљење и приступ.

“Забринути смо због конфликата између различитих религија, које су често у служби политике, а саме по себи нису разлог за сукобе. Разговарали смо о ситуацији на Западном Балкану. Сагласили смо се да ће бити више контаката у будућности”, рекао је Безлагер

Фото: PrtSc/Министарство спољних послова

Оценио је да је потписивање споразума само знак и потврда пријатељства и добрих односа.

Уговори о поштанским услугама имају симболичку и филателијску вредност, а њима се практично потврђују изузетни односи међу државама и жеља за унапређење сарадње.

Иначе, Суверени Малтешки ред има корене у Јерусалиму, где је настао 1048. године, а пут их је водио од Јерусалима преко Малте до Рима.

Ред је познат по својим хуманитарним мисијама, које су утицале на жељу многих држава да закључне билатералне поштанске споразуме.

Суверени ред већ годинама је активан и у Србији, где помаже социјално угроженој деци, и организују помоћ кроз локалне програме.

Помоћ Србији долази још из 19. века, када је за време рата 1885. између Србије и Бугарске Малтешки ред донирао српским железницама санитетски воз од 10 кола, који је саобраћао на релацији Београд-Ниш.

Односи се прекидају после Другог светског рата, а обновљени су 2001.године.

Srpski narod mudar i složan kad je najpotrebnije

 

Преузмите андроид апликацију.