Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Спектакуларан провод на Тргу слободе за Дан Европе (ВИДЕО)

Централна прослава Дана Европе догодила се на Тргу слободе у Новом Саду.

Поводом прославе Дана Европе, Нови Сад је заблистао промовишући своје али и европске вредности.

Трг слободе је имао улогу домаћина на којем се одвијао програм „Фестивал Европе“, праћен концертом „Бољи смо заједно“.

Фестивал су отворили амбасадор ЕУ у Србији Емануеле Жиофре, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар.
Фото: Градске инфо

Програм је почео у 17 часова, где су се на самом почетку представиле земље чланице ЕУ, Министарство за европске интеграције Републике Србије, као и Европски покрет у Србији.

Током фестивала присутни су могли да виде, пазаре и окусе све што су чланице ЕУ припремиле за посетиоце.

Било је разних специјалитета и рукотворина на штандовима који су представљали Аустрију, Немачку, Шведску Норвешку, Грчку, Кипар, Хрватску и друге земаље.

Љубитељи спорта, а посебно баскета, могли су да испрате турнир 3 на 3, али уколико су желели да учествују на такмичењу, могли су да се нађу у друштву познатих репрезентативаца кошаркаша.
Фото: Градске инфо

Овакве манифестације су прилика да се млади европски уметници из Италије, Северне Македоније, Србије, Црне Горе и Албаније, афирмишу и представе своја уметничка дела.

У оквиру иницијативе „Уметници у гостима“, представљен је заједнички пројекат европских уметника и на Тргу слободе свечано откривен покретни мурал.

Програм је био прилагођен и најмлађим посетиоцима, тако да је припремљен дечији кутак у којем су малишани бирали садржај за себе.
Фото: Градске инфо

Осликавана су им лица, те су на један дан могли да постану омиљени супер хероји.

Посетиоци су имали прилику да се упознају са богатим садржајем како на бини тако и око ње.

Главну атракцију на тргу извазвало је фотографисање испред зеленог платна, где су за позадину фотографије биране престонице Европе.

Присутни су „путовали кроз простор“ и фотографисали се на тргу у Риму, Паризу, Даблину, Прагу, Копенхагену и многим другим трговима престоних градова.
Фото: Градске инфо

Догађај који је обележио дан за нама и оставио најјачи устиак је концерт „Бољи смо заједно“ оркестра Western Balkans Youth Orchestra“, који је почео у 20 часова.

Тај оркестар окупља 60 младих музичара из Србије и западног Балкана под диригентском палицом Десара Сулејманија.

Током концерта смењивали су се специјални гости: Ивана Петерс, Фрајле, Ана Станић, Зое Кида, Биља Крстић, Кики Лесендрић  и Стеван Б. Каранац, заједно са оркестром, приредили су вече за памћење.
Фото: Градске инфо

Програм концерта је обухватио више музичких жанрова и укључио дела класичне, филмске, рок, поп и етно музике.

Данас, девети мај је постао европски симбол, који заједно са химном и заставом, идентификује политички ентитет Европске уније.

Мир, солидарност, разноврсност али и јединство, то су вредности које су се промовисле, вредности које представљају носеће стубове не само ЕУ већ и нашег града.
Фото: Градске инфо

Kako su Novosađani proslavili Dan Evrope?

Преузмите андроид апликацију.