Почетна > Спорт > Фудбал
Фудбал

Спектакл у Копенхагену: Шпанија избацила Хрватску

Фудбалери Шпаније обезбедили су пласман у четвртфинале Европског првенства победом над Хрватском резултатом 5:3.
Фото: Танјуг/Stuart Franklin, Pool Photo via AP

Доминирала је Шпанија на почетку меча, те није дозвољавала хрватским фудбалерима да изграде акцију из дефанзивних редова. Имала је „фурија“ неколико прилика, али су најпре Коке, а потом и Мората промашивали из непосредне близине. Могао је судија да покаже и на белу тачку с обзиром на то да је после Моратиног ударца главом погодила Виду у руку.

Казна је стигла само неколико минута касније када је Педри вратио лопту Симону из велике удаљености. Неспретно је реаговао чувар мреже Шпаније, те смо сведочили најбизарнијем аутоголу у историји Европских првенстава.

Слуђено су изгледали фудбалери Шпаније, али Хрватска то није успела да искористи. Изједначење је стигло у 38. минуту када је након свеопште пометње у хрватском шеснаестерцу лопта стигла до Сарабије који је закуцао лопту у мрежу коју чува Ливаковић.

Фото: Танјуг/AP/Jonathan Nackstrand, Pool

Са тим резултатом се отишло на полувреме.

У истом ритму су наставили Шпанци у наставку игре, а награда је стигла само 11 минута касније.
Феран Торес је сјајно проиграо Цезара Азпиликуету који је главом постигао дебитантски гол у репрезентативном дресу.

Асистент се претворио у главног протагонисту 20 минута касније. Торес је примио лопту са стране и лако се ослободио свог чувара након чега је остао 1 на 1 са Ливаковићем.
Рутински је фудбалер Манчестер Ситија решио ту ситуацију голом кроз ноге хрватског чувара мреже.

Фото: Танјуг/AP/Jonathan Nackstrand, Pool

Очекивало се да је утакмица решена, али тако није мислио Мислав Оршић. Након потпуног хаоса испред шпанског гола, Оршић је упутио шут из зоне петерца који је одбијен. Међутим, то је учињено прекасно те је гол технологија показала да је лопта прешла линију за 3:2.

Ризиковао је хрватски селектор, измене су биле изразито нападачке. Награду за храброст су добили у 92. минуту када је Марио Пашалић ударцем главом донео изједначење. Хрватска је изборила продужетке.

Као што је измену у виду Оршића донела Хрватској продужетке, тако је улазак Олма донео Шпанцима пролаз.
Некадашњи играч Динама из Загреба је најпре асистирао Морати у 100. минуту, а потом и неколико минута касније Ојарзабалу за оверу победе.

Није имала снаге Хрватска за нови повратак, те је меч завршен још у првом продужетку.

Фото: Танјуг/Wolfgang Rattay, Pool via AP

Ово ће био трећи узастопни сусрет две екипе на Европским првенствима с обзиром на то да су биле у истим групама 2012. и 2016.

Шпанија је била боља нa Европксом одржаном у Пољској и Украјини када не само што је славила против Хрватске него је освојила и читав турнир.

Четири године касније била је боља Хрватска резултатом 2:1.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.