Почетна > Свет
Свет

Десетине хиљада на протесту здравствених радника у Мадриду

Десетине хиљада Шпанаца запослених у систему јавног здравства изашло је данас са бројним присталицама из сродних струковних удружења на демонстрације у Мадриду, тражећи повећање броја особља у установама примарне здравствене заштите.
Фото: Танјуг/AP/Manu Fernandez

Запослени у шпанском здравству протестовали су против прогресивног урушавања јавног здравственог система у корист приватних пружалаца медицинских услуга, позивајући на одговорност конзервативну владу у Мадриду, преноси АП.

Протест у главном граду Шпаније назван је „бели плимни талас“ због белих мантила које носе запослени у здравству и одржан је под слоганом „Мадрид устаје за јавно здравље“.

Фото: Танјуг/AP/Manu Fernandez

Регион Мадрида је у центру ових протеста, а на демонстрације су позвани и сродна стуковна удружења, раднички синдикати и левичарске политичке странке.

Регионална влада Мадрида на челу са Изабел Ајусо из Народне странке нашла се на удару критике последњих година, посебно од када је 2020. године проглашена пандемија ковида-19, а истовремено је смањиван број медицинског особља у болницама и центрима за примарну здравствену заштиту.

Pronađena crkva iz vremena Nemanjića kod Šekovića

Преузмите андроид апликацију.