Почетна > Србија
Србија

Шпанија: Палестина и тзв. Косово нису исто

Министарство спољних послова Шпаније саопштило је данас да су тзв Косово и Палестина различити случајеви и да због тога Шпанија не мења став по питању непризнања независности тзв Косово, иако је раније данас признала државу Палестину, пренео је Радио Слободна Европа на албанском језику (РСЕ).
Фото: WikimediaCommons/David Adam Kess

“Ситуација у Палестини је другачија. Признавање државе Палестине не утиче на територијални интегритет Израела, јер та територија никада није била правно део државе Израел“, рекла је саветница за медије у шпанском Министарству спољних послова Елена Аљарила Кортезон на упит РСЕ.

Она је истакла да је одлука Шпаније о признању државе Палестине донета у складу са међународним правом, принципима Повеље Уједињених нација и резолуцијама Савета безбедности УН.

Шпанија је једна од пет земаља ЕУ, поред Грчке, Кипра, Словачке и Румуније, која не признаје једнострано проглашену независност тзв. Косова.

Раније данас Шпанија је признала државу Палестину која укључује Појас Газе и Западну обалу, уједињене под Палестинском националном управом, са Источним Јерусалимом као главним градом.

Шпански премијер Педро Санчез рекао је да Шпанија неће признати никакве промене палестинских граница након 1967, осим ако све стране постигну договор о томе.

Поред Шпаније, Палестину су данас признале и Ирска и Норвешка.

Vang Ji: Sijeve posete Francuskoj, Srbiji, Mađarskoj ucrtavaju kurs za budućnost

Преузмите андроид апликацију.