Почетна > Бизнис
Бизнис

Шпанија неће наредити потрошачима да ограниче потрошњу гаса

Шпанска влада неће наредити потрошачима да ограниче потрошњу гаса, изјавила је данас министарка енергетике Тереза Рибера, након што је званични Мадрид објавио да ће се успротивити предлогу Европске уније да се смањи употреба гаса.
Фото: Pexels/Gotta Be Worth It

„Нећемо законом уводити обавезу подешавања температуре на кућним термостатима. Влада ће, ипак, препоручити људима да штеде енергију“, рекла је Рибера у интервјуу за домаћи радио Кадена СЕР, преноси Ројтерс.

Она је додала да ће влада такође заштитити индустријску потрошњу гаса.

Шпанска министарка је у среду рекла да ће њена влада бити против предлога Европске уније за смањење употребе гаса, јер Шпанија не зависи од руског гаса, будући да је у прошлости уложила напоре у инвестирање у инфраструктуру за складиштење и превођење природног гаса у течњо стање.

„Логика каже да ако за нашу улогу у смислу солидарности референца треба да буде складиштење гаса и реекспорт, апсурдно је мислити да имамо капацитет да у апсолутном износу смањимо свој увоз гаса“, навела је Рибера.

Европска комисија је предложила да све земље ЕУ добровољно смање употребу гаса за 15 посто од августа 2022. до марта 2023, у односу на ниво њихове просечне потрошње током истог периода од 2016. до 2021.

Брисел је себи оставио могућност да предложено циљано смањење уведе као обавезу у ванредним околностима, ако ЕУ прогласи да постоји знатан ризик од озбиљне несташице гаса уколико Москва додатно смањи испоруке Европи.

Неколико земаља, попут Аустрије, Немачке и Данске, објавило је да разматрају планове за ванредне ситуације који би на крају подразумевали рационализацију потрошње гаса.

Осим Шпаније, план ЕУ је наишао на отпор и код других земаља чланица, укључујући Пољску и Мађарску, наводи британска агенција.

Kompanija Tesla rasprodala većinu svojih bitkoina

Преузмите андроид апликацију.