Почетна > Свет
Свет

Шпанија: Национални парламент дозволио посланицима да користе језике мањина

Шпански парламент спреман је да дозволи посланицима да данас први пут у тој институцији користе каталонски, баскијски и галицијски, језике мањина у Шпанији, преноси АП.
Фото: Танјуг/AP Photo/Bernat Armangue, File

Реформу лингвистичке политике доњег дома тражиле су каталонске сепаратистичке партије у замену за пружање подршке за именовање социјалисте за новог председника парламента прошлог месеца.

Право да се у парламенту говори и другим језицима осим шпанског представља дугогодишњи циљ мањих партија из региона на северу Шпаније који имају двојезично становништво, наводи агенција.

Парламент ће обезбедити симултани превод за 350 посланика.

Конзервативна опозиција била је против реформе, оцењујући да ће бити отежана дебата у парламенту.

Шпанска влада такође покушава да каталонски, баскијски и галицијски буду признати као језици који се могу користити у институцијама ЕУ.

Подршка шпанским мањинским језицима долази у тренутку када се вршилац дужности премијера Педро Санчез нада да ц́е добити подршку националистичких, па чак и сепаратистичких партија из Каталоније и Баскије да би формирао нову левичарску владу након избора одржаних у јулу.

Каталонски говори око девет милиона људи на североистоку Шпаније, њеним Балеарским острвима, као и мала популација у Француској.

Галицијски говори око два милиона људи у северозападној Шпанији, док баскијски говори око 750.000 становника у шпанским регионима Баскија и Навара.

Устав Шпаније из 1978. године признаје мањинске језике као сузваничне заједно са шпанским у регионима у којима се говоре, а њихова употреба је уобичајена у регионалним парламентима и градским већницама.

J. Koreja: Rusija treba odmah da obustavi proširenje vojne saradnje sa S. Korejom

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке