Новим законом шпанска влада одлучила је да подстиче ношење остатака хране кући из ресторана, продавница и угоститељских објеката.
Поред тога, промовише и подстиче прављење џемова и сличних производа како би се смањиле количине залиха хране којој ускоро истиче рок трајања. Све то има за циљ смањење количине хране која се баца сваке године.
Шпанци од ове године се боре строго законом против бацања хране. Према предлогу владе, од супермаркета, продавница и ресторана ће тражити да снизе цене производа којим ће ускоро истећи рок трајања. Поред тога, они ће бити у обавези да донирају оне производе који се неће искористити.
Поред њих, исту обавезу имају и школски ресторани, радничке и болничке мензе, уколико се храна не употреби на било који начин, као зимница или као производи попут џемова и слично. Крајње решење је њено претварање у сточну храну, наводи ТУ магазин.
Барови и ресторани у Шпанији ће бити приморани да својим гостима бесплатно понуде „вреће за псе” како би могли понети кући непоједену храну што је у складу са новим законом о бацању хране.
Закон, за који се очекује да ће ступити на снагу од 1. јануара следеће године, тражиће од компанија да већ сада направе планове за смањење губитка и бацања хране.
За компаније које се не буду придржавале овог закона предвиђене су строге новчане казне које се крећу и до неколико дестеина хиљада евра.
„Fajzer“ 2022. godine zaradio 57 milijardi dolara profita samo na vakcini
Преузмите андроид апликацију.